Klub izvoznika
StoryEditor

Grupa Podravka u 2022. ostvarila rast od 8,5 posto, neto dobit 19,5 posto viša nego godinu ranije

28. Veljača 2023.
Martina Dalić, Podravka

Grupa Podravka je u 2022. ostvarila 5,03 milijarde kuna prihoda, što je rast od 8,5 posto u odnosu na prošlu godinu. Neto dobit iznosi 369,6 milijuna kuna, odnosno 19,5 posto više nego godinu ranije, a operativna dobit prije amortizacije (EBITDA) iznosi 707,2 milijuna kuna, odnosno također bilježi porast od 19,5 posto, navodi se u priopćenju. 

Rezultat Grupe u određenoj je mjeri pod utjecajem jednokratnih stavki povezanih s prodajom nekretnina. No, i bez utjecaja jednokratnih stavki pokazatelji uspješnosti poslovanja bolji su nego u 2021. godini. Normalizirana EBITDA Grupe, iz koje je isključen utjecaj jednokratnih stavki, iznosila je 627,7 milijuna kuna (3,3  posto više nego 2021.), dok je neto dobit, bez utjecaja jednokratnih stavki, dosegnula 311,1 milijun kuna ili 2,3 posto više nego 2021., navode.

Tržišne neizvjesnosti i rizici, osobito neizvjesnosti i rizici stvoreni ratom u Ukrajini, snažno su utjecali na poslovanje Grupe i tržišne okolnosti u kojima je poslovala. Osim ograničene dostupnosti ili gubitka pojedinih tržišta, Grupa je, osobito u segmentu Prehrane (Podravka, Mirna, Žito Ljubljana), bila izložena snažnom rastu cijena sirovina, ambalaže i energije. Ukupni troškovi sirovina, ambalaže i energenta u Prehrani, u 2022. bili su za 340,3 milijuna ili 24 posto viši nego u 2021. Pritom članice grupe Podravka nisu koristile mjere za ublažavanje rasta cijena energenata

Grupa je u 2022. godini dvaput povećavala plaće i primanja. Kao rezultat toga, u prosincu 2022. plaće i primanja radnika Podravke bili su za 18 posto veći u odnosu na prosinac 2021. te čak 27 posto veći u usporedbi s primanjima u prosincu 2020. U povećanje plaća i primanja koje je realizirano u 2022. godini Grupa Podravka uložila je 76,5 milijuna kuna, a dio dogovorenih primanja isplaćivat će se i u 2023.

Uloženo gotovo 400 milijuna kuna u modernizaciju

Grupa Podravka je tijekom 2022. realizirala investicije ukupne vrijednosti 396 milijuna kuna, više nego dvostruko u odnosu prema 2021., a u 2023. nastavlja s realizacijom zacrtanih strateških ciljeva, fokusirajući se na investicije, modernizaciju proizvodnih procesa, ulaganja u zaposlenike te održivi razvoj usmjeren na energetsku samoodrživost i poljoprivrednu samodostatnost

- Rezultati pokazuju da smo pronašli dobra rješenja za brojne izazove s kojima smo se suočili u prošloj godini. Istodobno, uspjeli smo pronaći i nove tržišne prilike, zbog čega je više od 40 posto ukupnog porasta prodaje došlo od rasta prodaje u segmentu gastro kupaca. Osobito sam zadovoljna da su u tako nepovoljnim tržišnim uvjetima, u planiranom roku provedene i sve investicije u modernizaciju - rekla je predsjednica Uprave Martina Dalić.

Unatoč pritiscima na troškove, Grupa je 2022. godine uložila gotovo 400 milijuna kuna u modernizaciju poslovanja, unapređenje uvjeta rada, uvođenje novih tehnologija i digitalizaciju, kako bi povećala efikasnost i energetsku učinkovitost. Dovršena je investicija u klimatizaciju svih proizvodnih pogona u Koprivnici i Varaždinu, modernizirane su linije Tvornice koktel peciva i Tvornice juha i Vegete u Koprivnici te u tvornici Kalnik u Varaždinu.

Kako navode, dovršena je izgradnja sunčane elektrane na krovovima nekih tvornica, što je trenutačno najveća sunčana elektrana na krovovima u Hrvatskoj. Prvi put nakon 18 godina Podravka je započela gradnju novog pogona, i to kroz proširenje Tvornice juha i Vegete.

Digitalizirane su Tvornica juha i Vegete te Pekarna Maribor, a prema planu se provodi i projekt koncentracije pekarstva u Sloveniji. Jedan od najvažnijih strateških projekata u 2022. godini bila je i energetska i informatička rekonstrukcija poslovnog sjedišta Podravke u Koprivnici koje je obnovljeno prvi put nakon 43 godine. S obzirom na usmjerenost Podravke na održivo poslovanje, znatna ulaganja bila su u poljoprivrednu mehanizaciju i navodnjavanje kao put ka većoj samodostatnosti u proizvodnji.

17. travanj 2024 03:21