Klub izvoznika
StoryEditor

Grupa Podravka u prvoj polovici godine povećala prihode, problemi su rast cijena sirovina i energenata

21. Srpanj 2023.
Martina Dalić, Podravka

Grupa Podravka u prvih je šest mjeseci 2023. ostvarila prihode od prodaje u iznosu od 346,3 milijuna eura, što je 25,6 milijuna eura, odnosno osam posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Prihodi segmenta Prehrane pritom su iznosili 265,2 milijuna eura, što je rast od 11,2 milijuna ili 4,4 posto u odnosu na prvih pola godine u 2022. Značajan rast u odnosu na isto razdoblje prošle godine, 21,6 posto, odnosno 14,4 milijuna eura, ostvario je segment Farmaceutike, ostvarivši 81 milijun eura prihoda.

Operativna dobit Grupe prije amortizacije (EBITDA) u prvih je šest mjeseci ove godine dosegla 48,3 milijuna eura, 0,1 milijun eura manje nego u istom razdoblju prošle godine.

Međutim, doprinos Prehrane u EBITDA-i Grupe je manji nego prošle godine jer je poslovanje prehrane i dalje pod snažnim utjecajem troškova sirovina, ambalaže i energenata. Naime, u segmentu Prehrane njihov je trošak porastao za 9,3 milijuna eura, što je 8,3 posto više nego u istom periodu prošle godine. Značajna je pozornost stoga i dalje usmjerena na kontrolu svih troškova, uz njihovo ublažavanje optimizacijom proizvodnog asortimana, upravljanjem procesima proizvodnje te promjenama u nabavnim procesima.

Neto dobit Grupe Podravka iznosila je 45,2 milijuna eura. U usporedbi s prvih šest mjeseci 2022., riječ je o porastu od 18,9 milijuna eura. Ovakav je rast, međutim, pod jednokratnim utjecajem poreznih olakšica u iznosu od 19,7 milijuna eura koje je, temeljem Zakona o poticanju ulaganja, Podravki odobrilo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja. Status korisnika potpore Podravka je dobila temeljem ulaganja u proširenje kapaciteta i povećanje konkurentnosti poslovanja kroz izgradnju novog LDC-a i opremanje tvornica u Koprivnici i Varaždinu.

Ukupnu poreznu olakšicu je potrebno iskazati u prvoj godini korištenja porezne olakšice. Kada isključimo učinke njezine primjene, normalizirana neto dobit Grupe u prvih šest mjeseci iznosila je 26 milijuna eura i viša je za 0,4 posto u odnosu na isto razdoblje 2022. Pritom je normalizirana neto dobit Farmaceutike porasla je za 65 posto i iznosila 13 milijuna eura, jednako koliko i Prehrana, kod koje je još uvijek vidljiv veliki negativni utjecaj rasta troškova sirovina pa je to pad dobiti od 27,9 posto.

- Zadovoljna sam rezultatima u prvoj polovici godine, unatoč tome što je poslovanje Grupe i dalje izloženo snažnim rastu cijena energenata, sirovina i ambalaže, naročito u Prehrani. Unatoč određenom smirivanju tržišnih turbulencija te aktivnom pronalaženju najpovoljnijih uvjeta, realizirane cijene su i dalje značajno veće od onih koje smo plaćali u 2022. Zadovoljna sam i iskoracima u prodaji na našim inozemnim tržištima, osobito prvim rezultatima suradnje s Atlantic Grupom, ali i rezultatima restrukturiranja prodaje na tržištima Poljske i Njemačke koji će omogućiti veću profitabilnost prodaje u Poljskoj, ali i veću prisutnost i profitabilnost na tržištu Njemačke.

Istovremeno mi je izuzetno drago što smo ponovno uspjeli postići dogovor oko novog rasta plaća radnika. Povećanje plaća s 1. srpnja oko pet posto dio je naših kontinuiranih napora za poboljšanjem materijalnog položaja radnika, ali također stvara i čvrst temelj za uvođenje novog platnog sustava o čemu smo postigli dogovor sa sindikatima prije nekoliko dana - rekla je predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić.

Upravo je ovih dana završen aktualni krug pregovora oko izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora Grupe Podravka na temu uvođenja novog sustava plaća. Podravka tako uvodi pravedniji i moderniji sustav plaća koji će zamijeniti dosadašnji tarifni sustav koji datira još iz 1997. godine. Implementacija novog sustava plaća krenut će s 1. prosinca ove godine. Poslovi će se razvrstati u platne razrede prema stupnju složenosti radnih mjesta, a ne prema stručnoj spremi, a povećana je i osnovica za obračun svih dodataka na plaću.

I investicijski ciklus Grupe Podravka provodi se prema planu, a tijekom prvih šest mjeseci ove godine realizirane su investicije od gotovo 29 milijuna eura. One obuhvaćaju početak izgradnje logističko-distributivnog centra i pogona za preradu rajčice, nabavu novih strojeva i opreme te otvaranje novih radnih mjesta. Pokrenuta je i realizacija investicije u drugu faze ulaganja u sunčane elektrane, čime će se solarnim panelima prekriti preostali krovovi u Koprivnici, Dugopolju i Varaždinu. Tijekom prvog polugodišta 2023. nastavljeno je i restrukturiranje Žita u Ljubljani, što je rezultiralo i završetkom prve velike investicije u Pekari Vič, vrijedne oko pet milijuna eura.

Kao kompanija koja kontinuirano brine o društveno odgovornom poslovanju i održivosti, Grupa Podravka je početkom svibnja predstavila Strategiju održivog poslovanja za period od 2023. do 2030. Njome su definirani jasni ciljevi sadržani u četiri strateška stupa djelovanja – čist okoliš, zdrava prehrana, briga za zaposlenike i zajednicu te odgovorno korporativno upravljanje. U njihovo ostvarenje Podravka će uložiti sto milijuna eura, objavljeno je u priopćenju. 

09. srpanj 2024 14:02