Klub izvoznika
StoryEditor

Iznenađujuće pozitivni izgledi za budući rast međunarodne trgovine robom

01. Listopad 2022.
DHL Express

Novi DHL-ov ‘Atlas rasta trgovine‘ zaključuje da je globalna trgovina porasla za 10 posto u odnosu na razinu prije pandemije i da unatoč ratu u Ukrajini prognoze upućuju na malo brži rast trgovine ove i iduće godine

Unatoč velikim uskim grlima u opskrbi koja su ograničavala daljnji rast, pandemija COVID-19 nije bila velika zapreka za globalnu trgovinu kao što su mnogi očekivali. Štoviše, međunarodna trgovina robom porasla je za 10 posto u odnosu na razinu prije pandemije. Izgledi za budući rast trgovine i dalje su iznenađujuće pozitivni. Zbog rata u Ukrajini prognoze rasta trgovine jesu smanjene, ali još upućuju na malo brži rast trgovine ove i iduće godine u odnosu na prethodno desetljeće.

To su glavni zaključci iz novog 'Atlasa rasta trgovine', koji prikazuju najvažnije trendove i predviđanja globalne trgovine koje su objavili DHL i Poslovna škola Stern Sveučilišta u New Yorku. DHL-ov Atlas rasta trgovine ispituje trendove rasta globalne trgovine, geografske pomake, kombinaciju proizvoda kojima se trguje i šire promjene u poslovnom okružju. Također analizira trgovinu robom diljem svijeta, po regijama, za napredna gospodarstva u odnosu na gospodarstva u usponu, te u 173 zemlje. Izvješće sadržava precizne jednostrane sažetke za svaku od tih zemalja.

– Naš je cilj da DHL-ov 'Atlas rasta trgovine' postane glavni resurs za razumijevanje i snalaženje u promjenama u globalnoj trgovini. Baš kao i stoljećima dosad, trgovina ostaje ključni pokretač prosperiteta. U trenutačnom globalnom poslovnom okružju DHL može pomoći klijentima da preispitaju opskrbne lance na temelju razumna kompromisa između cijene i rizika da bi bili učinkoviti i sigurni – rekao je John Pearson, izvršni direktor DHL Expressa. 

18. travanj 2024 03:32