Klub izvoznika
StoryEditor

Podravka ove godine preradila u novom pogonu 30 tisuća tona rajčice, sljedeće godine očekuje puni kapacitet od 40 tisuća tona

27. Rujan 2024.
Martina Dalić - Tvornica voća i povrća u Varaždinu

Dva mjeseca od otvaranja novog pogona za preradu rajčice u Tvornici voća i povrća u Varaždinu Podravka je svojim kooperantima i medijima predstavila ovogodišnje rezultate prerade. Ukupno je prerađeno 30 tisuća tona rajčice proizvedene u Hrvatskoj te u Vojvodini i Hercegovini. S tom brojkom su u Podravci zadovoljni, kako je istaknula predsjednica Uprave Martina Dalić.

Ukupni kapacitet prerade u novom pogonu vrijednom 12 milijuna eura je 42 tisuće tona rajčice godišnje (odnosno u vrijeme kampanje berbe rajčice), a u Podravci očekuju, naglasio je član Uprave Ivan Ostojić, da će povećanjem broja zasađenih hektara sa ovogodišnjih 400 hektara na 520 hektara slijedeće godine iskoristiti maksimalni kapacitet. Od te količine rajčice očekuje se proizvodnja koncentrata od šest tisuća tona.

Podravka inače ima vlastitu proizvodnju rajčice na 61 hektaru, a ove godine proizvedeno je 6.450 tona uz prosječan prinos od 106 tona po hektaru. U kooperaciji se proizvelo dodatnih 23 tisuće tona na 340 hektara, a prosječan prinos bio je 70 tona po hektaru. Ove je godine znatno povećan broj kooperanata, a mnogi od njih rajčicu su krenuli proizvoditi prvi put. Proizvedenom količinom Podravka je tako postala samodostatna u proizvodnji ove povrtne kulture, što znači da sva rajčica koja se koristi u proizvodnji njezinih proizvoda poput pasate dolazi isključivo iz hrvatskih polja. To je i bio cilj.

- Proizvodnju smo organizirali na području cijele Hrvatske i tako napravili diverzifikaciju koja će nam u budućnosti proizvodnju još i dodatno stabilizirati – Ostojić.

Također, Podravkini kooperanti od ove se godine nalaze po cijeloj Hrvatskoj. Nastavljena je dobro uhodana suradnja s istarskim poljoprivrednicima, pokrenuta je suradnja s proizvođačima u Slavoniji, a dodatno je osnažena i s onima u Sjeverozapadnoj Hrvatskoj te u Hercegovini i Vojvodini.

Dalić je spomenula da se ove se godine za Podravkine potrebe, samo što se povrća tiče, diljem Hrvatske obrađivalo više od sedamsto hektara poljoprivredne površine.

- Pritom je bilo angažirano oko 250 proizvođača i udruga i željela bih izraziti zadovoljstvo jer mislim da smo ove godine napravili značajan iskorak, posebice u podizanju kvalitete suradnje s kooperantima. Prošle smo godine još stjecali iskustvo koje smo sada pretočili u odlične rezultate. U godinama koje dolaze najveći će izazov biti vremenske prilike, no odlučni smo da u svladavanju tih izazova radimo zajedno i nastavimo, kao i do sada, dijeliti stručno znanje i svo stečeno iskustvo – rekla je Dalić.

Na današnjem predstavljanju rezultata prerade okupilo se stotinjak Podravkinih kooperanata, a oni s najboljim prinosima dobili su i nagrade. U sklopu programa, prisutni su mogli čuti i prigodnu panel raspravu četvero poljoprivrednih proizvođača – Doroteje Santo iz Đurđevca, Perice Oroza iz Požege, Pere Pusića iz Preloga i Mirka Boškovića iz Cerne kod Vinkovaca. Pričali su o vlastitim ovosezonskim iskustvima u proizvodnji rajčice, suradnji s Podravkom, ali i izazovima s kojima se suočavaju.

Podravka je na kraju i nagradila svoje najuspješnije proizvođače rajčice. Za ostvarene najviše prinose nagrade su primili proizvođači Dragan Zvonar iz Sopja, Doroteja Santo iz Đurđevca i udruga Ambasador iz Đelekovca. Također, prigodnu nagradu primio je i Podravkin najdugovječniji kooperant Stjepan Majkovica iz Umaga.

27. rujan 2024 22:19