Komentari
StoryEditor

Umjetna inteligencija: Zadivljujući i zastrašujući ChatGPT

08. Prosinac 2022.
chatbot gpt

Za sada ‘chatbot‘ umjetne inteligencije zabavlja sastavljanjem pjesmice o vašoj tvrtki. Sutra bi mogao otkrivati vaše kalkulacije vašim kupcima. I prosuđivati koliki je prihvatljiv profit koji vam neće biti ekstra oporezovan

Kad bi se birao događaj proteklog tjedna, onda je to predstavljanje ChatGPT-ja, chatbota umjetne inteligencije (AI) koji je sposoban generirati impresivno detaljne tekstove na temelju samo nekoliko ključnih pojmova. Tekst vrlo sličan onomu što ga može napisati čovjek rezultat je najnovijeg izdanja tehnologije Generative Pre-trained Transformer​. ChatGPT u San Franciscu predstavila je kompanija Open AI, osnovana 2015. godine.

Kad je riječ o dosezima umjetne inteligencije, čak i oni najoprezniji ostali su zadivljeni i zaprepašteni što može ChatGPT. Koliko god je riječ o nekoj vrsti beta-verzije, sposobnost, ako treba i pisanja pjesme o nekoj izdavačkoj kući, ostavlja bez daha. Bez obzira i na bizarne pogreške. Ako se stvari s umjetnom inteligencijom nastave razvijati ovom brzinom i u ovome smjeru, to znači drastične promjene u mnogim dijelovima ljudskih aktivnosti. Izazov koji je, primjerice, pisano novinarstvo dobilo pojavom interneta dječja je igrica u odnosu na cunami koji dolazi. Na udaru neće biti samo novinari nego, kako se čini, i vojska do sada nedodirljivih programera.

Futurizam pred nosom

Kolumnisti s vremenom prepoznaju koje teme posebno zanimaju njihove čitatelje, a i one prema kojima su indiferentniji. Pokazalo se da čitatelji ‘Ekonomalija‘ nisu ludi za, nazovimo to, futurističkim temama. Uronjeni u svakodnevno preživljavanje, poduzetnici i menadžeri ipak će prije pročitati reakciju na neki novi Vladin potez ili na globalne trendove koji prouzrokuju inflaciju ili prijete recesijom. Neka, naizgled daleka, budućnost nije im u fokusu.

Do prije nekoliko godina procjene kako bi razvoj umjetne inteligencije mogao utjecati na konkretno poslovanje danas živoga poslovnog projekta značile su pogled pet ili više godina unaprijed. Danas su se procesi toliko ubrzali da se lako može dogoditi da AI dobiva sposobnost uzdrmati mnoge poslovne modele u roku od godinu-dvije. Futurologija je postala važan input planiranja sljedećih godinu-dvije!

Googleov pretraživač postao je standard. Omogućuje nam da prema ključnoj riječi dobijemo desetak tekstova iz kojih izvlačimo ono što nam je korisno. ChatGPT sâm pročita desetke i stotine tekstova i sastavi nam jedan, svoj, autorski tekst. Riječ je o drastično novome koraku.

Do prije nekoliko godina procjene kako bi razvoj umjetne inteligencije mogao utjecati na konkretno poslovanje značile su pogled pet ili više godina unaprijed. Danas su se procesi toliko ubrzali da se lako može dogoditi da AI dobiva sposobnost uzdrmati mnoge poslovne modele u roku od godinu-dvije

E sad, preslikajmo te već ostvarene mogućnosti na poslovno područje i budimo otvoreni prema progresivnom učenju umjetne inteligencije te pogledajmo što to može učiniti biznisu i ekonomiji. Jedan od razloga zbog kojih ekonomski modeli desetljećima teško predviđaju kretanja jest taj što akteri nemaju sve informacije relevantne za npr. određivanje cijena svojih proizvoda (asimetričnost). Ili nemaju sve informacije na temelju kojih bi mogli pregovarati o cijenama sirovina ili repromaterijala koje nabavljaju. Nije teško zamisliti trenutak kad će umjetna inteligencija uspjeti u kratkom roku diljem svijeta prikupljati kalkulacije, ponude i potražnje. Pa će to biti dostupno pregovaračima. Što nosi dobre i loše posljedice, ali u svakom slučaju unosi sasvim nove odnose u biznis. Poker s otvorenim kartama, moglo bi se reći.

Sintetički političar

Pogledajmo što bi umjetna inteligencija mogla učiniti u sadašnjim vaganjima širom svijeta, primjerice koliko monetarno stisnuti (povećanjem kamata) kako bi se inflacija vratila na prihvatljive razine. I kako reagirati na ekspanzivne fiskalne politike kojima istodobno vlade diljem svijeta u strahu od recesije, nemira i gubljenja glasova poništavaju napore za suzbijanje rasta cijena. Proći će godine dok se ne nađe ravnoteža. Umjetna inteligencija, lišena emocija, u nekom bi bliskom trenutku mogla postati sposobna donositi najbolje odluke.

Jednako bi se tako uz ekstremno velik broj informacija i brzinu procesiranja mogao pojaviti program umjetne inteligencije koji će u nekom roku ujednačiti profitne marže u različitim dijelovima gospodarstva. Uzimajući u obzir ekološko održiv rast i prihvatljive globalne stope rasta BDP-a. Plus određivanje najbolje raspodjele novostvorene vrijednosti kako bi se među poduzetnicima zadržao nagon za poduzetništvom, ali bez prekomjerna gomilanja bogatstva u jedan posto ruku.

Znam, sve to djeluje kao neki ekonomski ZF. Sumnjičavci će naći desetke razloga zbog kojih stvari neće ići u tom smjeru. Među ostalim, politički lobiji ne bi dopustili takvo što.

Ali evo, u Danskoj već djeluje Sintetička stranka, kojoj je ‘vođa‘ Leader Lars, oblik umjetne inteligencije programiran na politikama danskih malenih, rubnih stranaka. Leader Lars puca na oko dvadeset posto danskih glasača koji ne izlaze na izbore. Lars ne može (za sada) u parlament, ali članovi stranke, uđu li jednom u njega, slijedit će upute svog AI lidera.

Možda je budućnost ipak bliže nego što većina misli. 

04. svibanj 2024 08:18