Konferencije i edukacije
StoryEditor

Dan Bucșa (UniCredit): Ovo je neobična recesija jer je potražnja i dalje velika

21. Rujan 2022.
14. konferencija Dan velikih planova, Dan Bucsafoto Ratko Mavar

Piše: Roko Kalafatić

U našoj su regiji vlade bile i ostale vrlo sramežljive po pitanju kriznog upravljanja. Ove zime moramo vidjeti veliku vladinu podršku ne bi li lakše prebrodili sve ono što nas čeka u budućnosti - poručio je na Liderovom 14. Danu velikih planova Dan Bucșa, UniCreditov glavni ekonomist za Srednju i Istočnu Europu.

S obzirom na sve gospodarske i političke okolnosti koje su nas sustigle nakon pandemije poput ruske agresije na Ukrajinu, rastuće inflacije iza koje se naviruje recesija, još uvijek prisutne nestašice materijala i sirovine te nestabilnih lanaca opskrbe, uvid u Bucșin makroekonomski pregled regije i prognoza o budućnosti eurozone vrlo je koristan. 

Čeka nas manja recesija u eurozoni, ponajviše zbog rastućih cijena energije. Što se opskrbe tiče, stvari ne stoje toliko loše, već su cijene te koje igraju presudnu ulogu, smatra Bucșa.

- Patit ćemo ove zime, ali oporavak će vjerojatno biti brži no što mislimo. Ova je godina prošla odlično za Hrvatsku, država je imala super ljeto i bila je otvorena za turizam, između ostalog. Ulazak u 2023. godinu bit će nešto slabiji za hrvatsku, ali i europsku ekonomiju i ne možemo očekivati da će nastavak godine biti puno bolji - dodao je. 

Najveći problem ostaje energija

Ono što je Bucșa također naglasio je da će potrošnja sigurno nastaviti rasti, ali puno sporije nego u 2022. godini s kojom, unatoč svemu, možemo biti vrlo zadovoljni. Kompanije će se suočavati s raznim izazovima, ponajviše zbog energetske krize koja utječe na poslovanje brojnih poduzeća, izjavio je i dodao da će podrška javnog sektora privatnim kompanijama u budućnosti biti vrlo potrebna

- Unatoč zalihama energije koje se trenutno stvaraju ne bi li što lakše prebrodili zimu, najveći problem ove krize ostaje energija - komentirao je Bucșa i objasnio da stručnjaci očekuju nešto topliju i sušu zimu. Topla zima je, ako zanemarimo globalno zatopljenje, nešto čemu se treba nadati jer će potrošnja plina biti manja, ali suha zima je loša u okviru obnovljivih izvora energije, rekao je. 

- Ovo je neobična recesija, nadajmo se kratkotrajna. Uvjetovana je cijenama, a ne potražnjom koja je i dalje velika, a to ju čini izuzetno rijetkom. Moguć je brz oporavak u 2023. godini zbog europskih mjera po pitanju zaliha energije za zimu, ali trebamo duboku reformu energetskog tržišta u Europi - zaključio je Bucșa.

18. travanj 2024 11:44