Konferencije i edukacije
StoryEditor

Primorac: Nije dobro što smo se praktički pretvorili u društvo rentijera

03. Rujan 2024.

Pripreme za najuzbudljiviji gospodarski dan u ovoj godini, tradicionalni Liderov skup Dan velikih planova, koji će se 18. rujna održati u Zagrebu u punom su jeku. Važnost ovakvog skupa za čelne ljude domaćeg gospodarstva sve je veća jer izazova s kojima se suočavaju, nažalost, još uvijek ne nedostaje. Naime, iako je inflacija koja je rezultirala snažnim skokom cijena materijala donekle zauzdana, a središnje banke najavljuju pojeftinjenje kapitala, to ne znači da makroekonomsko okruženje nudi ‘mirnu plovidbu‘. Prerađivačka industrija još se oporavlja od poremećaja dobavnih lanaca, a geopolitičkih rizika u svijetu koji prijete destabilizacijom cijelih regija još je više nego prije godinu dana. K tome, nedostatak radne snage više nije akutan, već kronični problem gospodarstva.

U tom kontekstu, Liderov Dan velikih planova zasigurno će, kao i svake godine, pružiti zanimljive osvrte na aktualno gospodarsko stanje te prognoze i predviđanja za iduću godinu iz perspektive čelnih ljudi najvažnijih domaćih kompanija. Oni će imati priliku čuti i što Vlada planira po pitanju financija kroz izlaganje ministra financija Marka Primorca na temu ‘Financijska i porezna politika Vlade u 2025.‘. Kad je riječ o porezima, tema koja trenutno dominira javnim prostorom je porez na nekretnine.

Primorac je početkom tjedna istaknuo kako nema otpora na porez na nekretnine, ali i da smo se proteklih nekoliko godina zbog nedovoljnog oporezivanja nekretnina, ali i prihoda od najma, ‘praktički pretvorili u društvo rentijera‘, što po njegovu mišljenju nije dobro. Ministar je naglasio da je intencija Vlade da se obuhvate svi vlasnici nekretnina koji te nekretnine ne koriste, dakle stambene nekretnine koje nisu ili u trajnome najmu ili u kojima nitko ne živi.

Poduzetnike će svakako zanimati i kako će izgledati rebalans proračuna najavljen za jesen. Prema ranijim Primorčevim najavama, u pogledu proračunskih rashoda u proračunu usvojenom u studenom prošle godine, neki nisu bili planirani ili ne u onoj mjeri u kojoj su stvarno zaživjeli. To su, primjerice, usluge osobne asistencije, inkluzivni dodatak, povećanje dječjeg doplatka, kao i nešto intenzivniju dinamiku obnove od potresa od očekivane. Također, tu je i povećanje plaća za državni i javni sektor, za koje su rashodi također iznad inicijalno planiranih. Kako je sredinom srpnja kazao ministar Primorac, Vlada je planirala povećanje plaća i u proračunu za ovu godinu, za to su bila predviđena sredstva, ali nakon razgovora sa sindikatima je rashod nešto veći nego što smo inicijalno planirali.

Što se tiče deficita opće države, on je planiran na razini od 2,6 posto BDP-a, očekuje se da će i realizirati i to je, po Primorcu, najvažnije.

U posljednjih 14 godina Dan velikih planova postao je zaštitnim znakom Liderovih konferencija. Do sada je okupio oko 5300 sudionika i 270 govornika, mahom industrijskih lidera, makroekonomskih stručnjaka te čelnika iz političkog i javnog života. Konferencija je stekla status političko-ekonomskog ‘must be‘ događaja. Svoj status potvrdit će i ove godine programom i izborom govornika, mahom predvodnika raznih industrija u Hrvatskoj, svjetskih makroekonomista, predstavnika javnog sektora i državnih institucija. Od njih ćemo iz prve ruke saznati što poduzetničku scenu i hrvatsko gospodarstvo u cjelini čeka u 2025. godini, kako se suočavaju s postojećim i pripremaju na nadolazeće izazove te kakve su njihove prognoze i predviđanja za iduću godinu.

Ne propustite priliku za druženje s najuspješnijim poduzetnicima, prijavite se na vrijeme za sudjelovanje na 16. Danu velikih planova koji se održava 18. rujna u Kristalnoj dvorani hotela Westin Zagreb.

03. rujan 2024 19:02