Konferencije i edukacije
StoryEditor

Završen prvi dan tečaja ‘MSCT koronarografija u kliničkoj praksi‘ u organizaciji Specijalne bolnice Agram

17. Ožujak 2023.
MSCT koronarografija u kliničkoj praksifoto Rene Karaman

Kardiovaskularne bolesti vodeći su javnozdravstveni problem u Hrvatskoj, a ishemijska bolest srca najučestalija je bolest u toj skupini. Rekao je to na otvaranju tečaja ‘MSCT koronarografija u kliničkoj praksi‘ glavni ravnatelj Specijalne bolnice Agram prim. dr. sc. Mladen Jukić. Riječ je o tečaju trajnog usavršavanja prve kategorije odobren od Hrvatske liječničke komore koji se u Specijalnoj bolnici Agram održava dva dana (17. i 18 ožujka).

image

Mladen Jukić

foto Rene Karaman

Svoja predavanja u dva dana održat će renomirani stručnjaci na području srčanih bolesti iz Hrvatske, a prvog dana putem video-linka polaznicima se obratio i prof. dr. sc. Zoran Lasić, koji je svoju karijeru započeo u zagrebačkoj bolnici Rebro, a danas je voditelj dva prestižna laboratorija u New Yorku – Lenox Hill i Jamajka.

image

MSCT koronarografija u kliničkoj praksi, Zoran Lasić

foto Rene Karaman

Polaznici tečaja su specijalisti i specijalizanti radiologije, kardiologije, interne medicine i obiteljske medicine te inženjeri radiologije, kao i specijalizirane medicinske sestre i zdravstveni tehničari.

Unatoč tome što je posljednjih 30 godina zahvaljujući razvoju intervencijske kardiologije u Hrvatskoj smanjena smrtnost zbog akutnoga koronarnog sindroma, epidemiološki pokazatelji Europskog kardiološkog društva (ESC) uvrštavaju našu zemlju u skupinu zemalja visokoga kardiovaskularnog rizika. Dakle, razvoj interventne kardiologije i mreže primarne perkutane intervencije (PCI), nažalost, nije smanjilo smrtnost i od ostalih oblika ishemijske bolesti srca u Hrvatskoj, stoga je potreban dodatni napor kako bismo polučili što bolji uspjeh u liječenju. Inače, pojam ishemija ukazuje na smanjen dotok krvi kroz suženu ili komprimiranu krvnu žilu u neki od organa ili dijelove tijela.

Polaznici tečaja dobit će osnovna teoretska i praktična znanja iz MSCT koronarografije – ove relativno nove neinvazivne metode koja ima sve veću ulogu u kliničkoj praksi. Na tečaju će se održati i radionice na kojima će se pokazati i praktična znanja kod pripreme pacijenata za pretragu kao i njihovo zbrinjavanje tijekom i nakon pretrage. 

Isto tako, pokazat će se najnovije smjernice tko treba dobiti ovu pretragu, kako se ona tehnički izvodi od strane inženjera radiologije, očitava od strane specijaliste radiologa te klinički interpretira od strane kardiologa koji na kraju i donosi konačnu odluku što dalje pacijentu činiti nakon ove pretrage. Pismeni ispit polaznika i podjela diploma predviđeni su na kraju drugog radnog dana.

Inače, Specijalna bolnica Agram je prva u Hrvatskoj, još 2007. uvela u kliničku primjenu metode MSCT koronarografijie nakon što je godinu dana ranije – 2006. nabavila tada najmoderniji CT uređaj -Dual Source (među prvih 100 u svijetu instaliranih). Već slijedeće 2008. i Poliklinika AGRAM Sarajevo u BiH u svoju kliničku praksu uvela je MSCT koronarografiju, pritom se posebno fokusirajući na prevenciju i rano otkrivanje koronarne bolesti.

Polaznike tečaja pozdravili su dr. sc. Tomislav Novačić, predsjednik Uprave Agram lifea i član Upravnog vijeća Specijalne bolnice Agram, koji je rekao da ta bolnica godišnje obavi 40 tisuća sistematskih pregleda, a njezine usluge koristi 100 tisuća pacijenata.

Dekan Medicinskog fakulteta na Hrvatskom katoličkom sveučilištu prof. dr. sc. Dalibor Karlović izrazio je zadovoljstvo partnerstvom s bolnicom Agram s obzirom da su njezini stručnjaci angažirani u nastavi na fakultetu, dok je prof. dr. sc. Jadranka Šeparović Hanževački iz Hrvatskog kardiološkog društva istaknula koliko je važno kontinuirano educiranje, ponajprije za dobrobit pacijenata.

Ispred Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) polaznicima se obratio i predsjednik Liječničke komisije prof. dr. sc. Miran Martinac koji je polaznike kratko upoznao s poviješću odnosa Specijalne bolnice Agram i HOO-a koji su postali i službeni partneri.

Danas, u petak 17. ožujka svoja su izlaganja održali:

  • prim. dr. sc. Mladen Jukić: MSCT koronarografija u kliničkoj praksi – smjernice, indikacije i kontraindikacije
  • prof. dr. sc. Boris Starčević: Invazivna koronarografija vs. MSCT koronarografija
  • dr. med. Zoran Miovski: Anatomija koronarnih arterija i njihove varijacije
  • dr. med. Antun Zvonimir Kovač, dr. med., Lidija Pleš, dr. med. Marin Boban: Priprema pacijenta za MSCT koronarografiju
  • bacc. radiol. techn. Mario Zrno i bacc. radiol. techn. Morana Grgić Mihaldinec: Tehnički aspekti CT uređaja i snimanja
  • prof. dr. sc. Ladislav Pavić: Artefakti snimanja
  • prof. dr. sc. Zoran Lasić: CT FFR – koliko nam je FFR bitan u svakodnevnoj praksi
  • prof. dr. sc. Ladislav Pavić: Kako napisati nalaz MSCT koronarografije
  • prim. dr. sc. Sanja Šehović: Radiološka interpretacija aorto-koronarnih premoštenja - bypass
  • prim. dr. sc. Mladen Jukić: Kako napisati nalaz MSCT koronarografije? - kardiološka interpretacija
  • dr. sc. Petar Medaković: Vulnerabilni plakovi
  • dr. sc. Tomislav Krčmar: Što endovaskularni specijalist očekuje od CT aortografije

Sutra, u subotu 18. ožujka, izlaganja će imati:

  • prof. dr. sc. Robert Bernat: Što ritmolog očekuje od MSCT-a srca
  • prof. dr. sc. Ladislav Pavić: Vankoronarni i ekstrakardijalni nalazi
  • dr. med. Kata Ćorić: Uloga ergometrije i UZV u dijagnostici koronarne bolesti
  • dr. med. Miroslav Muršić: MSCT planiranje – TAVI procedura
  • dr. sc. Petar Medaković: Tradicionalna vs. opteretna koronarna bolest
  • akademik prof. dr. sc. Igor Rudan: Može li se na temelju primjera škotske SCOT - HEART studije dizajnirati i pokrenuti
  • dr. med. - Zoran Miovski: FFR i funkcionalna evaluacija stenoze plaka
  • prim. dr. sc. Mladen Jukić i Miran Slade Šilović, voditelj ključnih kupaca, Siemens Healthineers: MSCT koronarografija u budućnosti
19. travanj 2024 02:10