Konferencije i edukacije
StoryEditor

Žene u biznisu: Svjetski investitori zaziru od kompanija koje u vodstvu nemaju žene

07. Prosinac 2023.
Moderatorica Gordana Gelenčer, Diana Kobas Dešković (Spona Code), Ana Dorić Škeva (Addiko banka), Zdravka Demeter Bubalo (Ina), Marijana Bačić (HT)foto Rene Karaman

Ravnopravnost spolova preduvjet je jednakosti u kompaniji, ali i cijelom društvu, jedna je od glavnih poruka s Liderove 13. međunarodne konferencije Žene u biznisu koja se održava u zagrebačkoj Laubi. Da je ravnopravnost i financijski isplativa, govori i podatak da veliki svjetski investitori prilikom odabira kompanija u koje će uložiti zaziru od kompanija koje u vodstvu nemaju žene. Kako konkretno izgleda stanje ravnopravnosti žena u hrvatskom biznisu pokazala je Lara Šubić Šuša, voditeljica projekta Poslodavac partner u Selectiju, vodećoj domaćoj tvrtki za savjetovanje u ljudskim potencijalima.

image

Žene u biznisu 2023. Lara Šubić Šuša

foto Ratko Mavar

U uvodnom predavanju pod nazivom ‘Ravnopravnost žena u biznisu‘ Šubić Šuša je iznijela podatak kako prema indeksu žena u upravama kompanija koje su uvrštene na Zagrebačkoj burzi, lani je tek njih 22,2 posto imalo žene na vodećoj poziciji. Inače, taj indeks Selectio izračunava od 2005. godine. Situacija u osttaku Europske unije značajno je bolja - 31,6 posto kompanija uvrštenih na burzi na čelnoj poziciji ima ženu.

Ipak, kada je riječ o razlici u plaćama između žena i muškraca, stojimo nešto bolje od europskog prosjeka. Naime, u Hrvatskoj su žene plaćene ‘samo‘ 11,2 posto manje od svojih muških kolega dok je u Europi taj prosjek bitno veći. Situaciju po pitanju ravnopravnosti morat ćemo značajno popraviti u idućih nekoliko godina, uslijed implementacije europske direktive o ravnopravnosti. Tako će do 2026. godine nadzorni odbori kompanija morati imati najmanje 45 posto ženskih članica, a uprave kompanija najmanje 33 posto. K tome, do 2026. razlika u plaćama morat će biti najviše pet posto.

Kako je istaknula Šubić Šuša, većina domaćih kompanija još uvijek ne zna da ih čeka implementacija ove direktive. No, domaće kompanije u ovom ne bi trebale vidjeti problem, jer kako je rekla Šubić Šuša, ‘ravnopravnost nije prijetnja profitabilnosti‘.

Korporativna ravnopravnost

Kako ravnopravnost izgleda iz korporativnog kuta gledanja saznali smo od četiri članice Uprava velikih hrvatskih kompanija okupljenih na panelu ‘Žene - liderice održive budućnosti‘ koji je moderirala Gordana Gelenčer, novinarka Lidera. U Hrvatskom telekomu 40 posto menadžerica sudjeluje u svakodnevnom upravljanju kompanijom, a u Nadzornom odboru četiri su članice, istaknula je Marijana Bačić, članica Uprave.

image

Žene u biznisu 2023. Marijana Bačić

foto Rene Karaman

- Naša je kultura takva, iako dolazimo iz ‘muške‘ industrije - kazala je Bačić. Ono što zapanjuje, dodala je Bačić, jest činjenica da 64 posto kompanija uvrštenih na domaćoj burzi nema nijednu ženu u upravi.

- Problem s kvotama jest što nijedna od nas ne bi trebala biti unaprijeđena samo zato što je žena. No, ako se tako stvara okvir za poboljšanje situiacije, to treba podržati -  istaknula je Bačić. I naftni sektor tradicionalno je muška industrija, a tog trenda nije pošteđena ni naša najveća naftna kompanija Ina.

Kako je kazala Zdravka Demeter Bubalo, operativna direktorica zadužena za maloprodaju, trećinu menadžerskih pozicija u Ini drže žene. No, na čelu kompanije je žena, a žene prevladavaju i u sektoru za koji je zadužena Demeter Bubalo. - Na našim benzinskim crpkama 44 posto zaposlenih su žene, prije 15 godina taj je udjel bio daleko manji - istalnula je Demeter Bubalo.

image

Žene u biznisu 2023. Zdravka Demeter Bubalo

foto Rene Karaman

Promjene se vide i u Addiko banci, tvrdi Ana Dorić Škeva, članica Uprave zadužena za procjenu rizika. - U banci imamo interne akte kako bi unaprijedili ravnopravnost. U Addiko banci 70 posto rukovodećih pozicija zauzimaju žene - naglasila je Dorić Škeva. Međutim, veliki broj hrvatskih kompanija tek se počinje baviti poboljšanjem korporativnog upravljanja koje uključuje i postavljanje žena na vodeće pozicije, naglasila je poslovna savjetnica Diana Kobas Dešković iz tvrtke Spona Code.

image

Žene u biznisu 2023. Diana Kobas Dešković

foto Rene Karaman

- Pristupanjem Hrvatske u Organizaciju za ekonomsku suradnju i razvitak (OECD) i državne kompanije morat će se početi baviti korporativnim upravljanjem. Kompanije u stranom vlasništvu imaju odlične prakse, ali je dijametralno suprotna situacija kod državnih tvrtki i privatnih kompanija srednje veličine u domaćem vlasništvu -  istaknula je Kobas Dešković.

26. travanj 2024 07:54