Kripto
StoryEditor

99-godišnji Charlie Munger poziva na zabranu kriptovaluta

03. Veljača 2023.

Charlie Munger još uvijek ne voli kripto.

99-godišnji potpredsjednik Berkshire Hathawaya prije 2 dana objavio je kolumnu u Wall Street Journalu u kojoj je pozvao SAD da u potpunosti zabrani kripto.

- Kriptovaluta nije valuta, nije roba, niti vrijednosni papir. Umjesto toga, to je ugovor o kockanju sklopljen u zemlji u kojoj ugovore o kockanju tradicionalno reguliraju samo države koje se natječu u opuštenosti - izjavio je Munger.

Kritizirao je kripto projekte zbog pretprodaje tokena venture capital (VC) tvrtkama prije nego što je javnosti tek ponuđen minoran dio ponude tokena. Nazvao je to predatorskom shemom koja omogućuje ranim investitorima da prodaju svoje jeftino stečene tokene po višestruko većoj cijena malim ulagačima.

- Takav jadan eksces nastavlja se jer postoji praznina u regulaciji - ustvrdio je Munger, navodeći potrebu za vladinim prethodnim odobrenjem prije nego što tvrtka u privatnom vlasništvu izda novi token.

Zatim je pozvao SAD da slijedi vodstvo Kine i jednostavno zabrane kriptovalute, navodeći da bi nacija trebala zahvaliti ‘kineskom komunističkom vođi Xi Jinpingu na njegovom sjajnom primjeru‘.

To nije prvi put da je milijarder izrazio svoje mišljenje o kriptu, zapravo, kolumna bi mogla označiti Mungerovu najrazumniju kritiku industrije do sada. U svibnju 2021. godine Munger je izjavio da je klasa imovine ‘odvratna i u suprotnosti s interesima civilizacije‘, dodajući da nije ‘prihvatio valutu koja je tako korisna otmičarima i iznuđivačima i tako dalje‘.

Mungerov poznati poslovni partner, predsjednik i izvršni direktor Berkshire Hathawaya Warren Buffett, također je izrazio svoju skepsu prema kriptu, iako u blažem smislu.

- Ideja da bitcoin ima neku ogromnu intrinzičnu vrijednost po mom je mišljenju šala - tvrdio je u intervjuu za CNBC 2018. godine.

24. travanj 2024 08:16