Kripto
StoryEditor

AI altcoini - Spajaju se umjetna inteligencija i blockchain tehnologija

19. Siječanj 2023.
  • Uključivanje umjetne inteligencije u blockchain tehnologiju ima potencijal omogućiti dinamičke pametne ugovore, automatizirane transakcije, veće brzine obrade itd.
  • 4 najveća AI altcoina prema web stranici CryptoSlate su SingularityNET, Fetch, Ocean Protocol i Numeraire

 

Umjetnu inteligenciju (AI) mnogi smatraju jednom od revolucionarnih tehnologija sljedećeg desetljeća. Ima potencijal revolucionirati način na koji svijet posluje, ubrzati nove tehnologije i stvoriti nove vrste društvenih i financijskih mreža koje prije nisu bile moguće.

Internetski medij Semafor, pozivajući se na izvore upoznate s tim pitanjem, izvješćuje kako Microsoft vodi pregovore o ulaganju 10 milijardi dolara u tvrtku za istraživanje umjetne inteligencije OpenAI.

OpenAI je stvorio ChatGPT, AI chatbot koji je postao viralan u studenom i prosincu 2022. godine.

AI kripto relativno je nova kategorija kripto projekata koji su usmjereni na spajanje umjetne inteligencije i blockchain tehnologija. Kripto projekti umjetne inteligencije obuhvaćaju širok raspon pristupa, od uključivanja umjetne inteligencije izravno u mehanizme provjere valjanosti blockchaina do usluga za programere decentraliziranih aplikacija (dApps)

Ono što je zajedničko svim AI altcoinima je da napreduju u korištenju umjetne inteligencije za blockchain aplikacije i web3 projekte. Uključivanje umjetne inteligencije u blockchain tehnologiju ima potencijal omogućiti dinamičke pametne ugovore, automatizirane transakcije, veće brzine obrade i još mnogo toga.

Kao i u svim dosadašnjim trendovima, od meme tokena do metaverzuma i gaminga, pojedini igrači u kripto industriji pokušavaju se ukrcati na AI ‘brod‘ i iskoristiti priliku. Nekoliko popularnih AI altcoina prethodnih je tjedana ostvarilo troznamenkaste poraste.

Koja je svrha AI altcoina?

Svaki AI altcoin razlikuje se od drugog zbog široke prirode ove kategorije. Neki su usmjereni na stvaranje tržišta za kupnju i prodaju algoritama umjetne inteligencije, dok drugi koriste umjetnu inteligenciju za određene aplikacije poput raščlanjivanja velikih podataka na blockchainu i predviđanje. U budućnosti se očekuju kompleksniji projekti koji koriste umjetnu inteligenciju za stvaranje dinamičnijih iskustava u virtualnim svjetovima.

Jedna stvar koju treba imati na umu je da je umjetna inteligencija vrlo fleksibilna, tako da kripto AI platforme mogu zadovoljiti širok raspon potencijalnih namjena. Na primjer, Fetch omogućuje stvaranje autonomnih ekonomskih agenata za sve, od trgovanja kriptovalutama do rezervacije hotelskih soba.

Općenito govoreći, AI altcoini funkcioniraju slično kao i bilo koja druga vrsta kriptovaluta. Većina ih je ERC20 token formata, što znači da su kompatibilni s bilo kojim kripto novčanikom koji podržava ethereum blockchain. 

Odabrali smo 4 najveća AI altcoina prema web stranici CryptoSlate: SingularityNET, Fetch, Ocean Protocol i Numeraire.

1. SingularityNET - internetsko tržište za algoritme umjetne inteligencije

SingularityNET je internetsko tržište posvećeno kupnji i prodaji AI algoritama. Cilj ovog decentraliziranog tržišta jest povezati istraživače koji stvaraju aplikacije za umjetnu inteligenciju s tvrtkama koje žele implementirati algoritme umjetne inteligencije za poboljšanje njihovog poslovanja.

Za početak, tržište SingularityNET-a podržava algoritme umjetne inteligencije u 3 različite kategorije: robotika u oblaku, biomedicinska istraživanja i kibernetička sigurnost. Tim koji stoji iza SingularityNET-a na kraju planira dodati više kategorija, pa čak i koristiti umjetnu inteligenciju za automatsko podudaranje kupaca i prodavača na platformi.

SingularityNET se oslanja na ljudske agente za posredovanje u transakcijama. Ti agenti moraju uložiti izvorni AGI kripto platforme kako bi sudjelovali u mreži, a mogu izgubiti AGI ako dobiju loše ocjene od kupaca ili prodavača. AGI se također koristi za plaćanje transakcija na mreži i kao upravljački token za određivanje budućnosti projekta. Neki smatraju da je AGI jedan od najboljih AI tokena.

2. Fetch - popularna umjetna inteligencija koja koristi agente za stvaranje dobiti

Fetch platforma koristi umjetnu inteligenciju i strojno učenje za stvaranje onoga što naziva ‘autonomnim ekonomskim agentima‘. Ti agenti djeluju u ime pojedinaca kako bi generirali dobit na različite načine.

Primjer autonomnog ekonomskog agenta na djelu je robot za kripto trgovanje na decentraliziranoj kripto mjenjačnici poput Uniswapa. Agent može kupiti i prodati kriptovalute kako bi ostvario profit za svog vlasnika. Alternativno, ti se agenti mogu koristiti za dijeljenje podataka između uređaja ili za automatsku obradu transakcija i zarađivanje naknada u procesu.

Fleksibilnost Fetcha čini ga vrlo moćnim. Autonomni ekonomski subjekti mogu biti temelj budućih decentraliziranih tržišta ili mogu pomoći u povezivanju uređaja na IoT-u (Internet of Things).

Fetch.ai ima vlastiti blockchain koji kombinira proof-of-work i proof-of-stake sustave. Rudari na blockchainu zarađuju FET tokene kao nagradu za validaciju transakcija, a ti se tokeni mogu koristiti za plaćanje upotrebe autonomnih agenata.

3. Ocean Protocol – platforma umjetne inteligencije za razmjenu velikih podataka

Ocean je AI kriptovaluta osmišljena kako bi olakšala razmjenu velikih skupova podataka između pružatelja podataka i programera modela umjetne inteligencije. Platforma programerima olakšava i pojeftinjuje dobivanje skupova podataka koji su im potrebni za obuku i pokretanje njihovih modela, dok davatelji mogu unovčiti njihove podatke.

Platforma radi dopuštajući tokenizaciju skupova podataka. Jednom tokenizirani, lako se mogu vrednovati i kupiti ili prodati. Svaki podatkovni token može se držati u kripto novčaniku i omogućuje pristup skupu podataka. Sami podaci mogu se pohraniti na ocean blockchainu, ali nije obvezno.

4. Numeraire - kripto AI investicijski fond na dioničkoj burzi

Numeraire je jedinstven AI altcoin koji napaja Numerai, hedge fond sa sjedištem u San Franciscu. Numerai ne vode profesionalni analitičari dionica, već se oslanja na vlasnike NMR tokena koji daju svoja predviđanja.

Svaki tjedan vlasnici NMR-a mogu dati predviđanja o jednoj ili više dionica, te mogu koristiti bilo koju metriku koju žele predvidjeti, a zatim Numeraiu poslati ticker dionice i ciljanu cijenu. Numerai koristi umjetnu inteligenciju kako bi prikupio i sažeo sva predviđanja korisnika i ulagao u stvarnom svijetu.

Korisnici koji podnesu predviđanja moraju uložiti NMR u svoje predviđanje. Ako su u pravu, zarađuju novopečene NMR tokene. Ako su u krivu, njihov NMR je spaljen. Osim toga, vlasnici NMR-a mogu pristupiti modelima predviđanja umjetne inteligencije platforme i potencijalno koristiti Numerai za informiranje vlastitih trgovina dionicama.

20. travanj 2024 06:04