Kripto
StoryEditor

AI kriptovalute gube zamah, može li worldcoin ponovno pokrenuti rast?

31. Srpanj 2023.

Istraživačko izvješće tvrtke Kaiko otkriva da vodeći AI tokeni gube zamah u drugoj polovici 2023. Može li novopokrenuti worldcoin osnivača ChatGPT-a Sama Altmana ponovno zainteresirati investitore za sektor kripto umjetne inteligencije?

Pokretanje ChatGPT-a u studenom 2022. odigralo je ključnu ulogu u usponu kripto AI tokena početkom 2023. godine. Međutim, blockchain podaci pokazuju da vodeći AI tokeni gube zamah.

Ulagači skreću pogled s AI tokena 

Nakon pokretanja AI chatbota, ChatGPT u studenom 2022., kripto AI tokeni započeli su 2023. s velikim rastom. Do veljače, singularity (AGIX), render (RNDR) i graph (GRT) ostvarili su troznamenkasti porast.

Međutim, nedavno izvješće Kaikoa pokazuje da kripto investitori skreću pozornost s AI tokena. Tjedni volumen transakcija vodećih AI tokena postupno se smanjuje otkako su dosegli vrhunac oko veljače.

Nakon kratkog ponovnog izbijanja u ožujku 2023., tokeni umjetne inteligencije nisu uspjeli održati zamah u drugoj polovici 2023. Podaci o volumenu trgovanja ukazuju na pad tijekom dužeg razdoblja, što znači da investitori gube interes.

Što je worldcoin (WLD)?

Worldcoin je 24. lipnja lansiran iz beta verzije, uz globalnu medijsku pompu i skepticizam kripto zajednice na čelu s Vitalikom Buterinom.

Kao što je opisano u službenom whitepaperu, worldcoin je kripto projekt temeljen na umjetnoj inteligenciji, osnovan s misijom ‘stvaranja globalno inkluzivnog identiteta i financijske mreže‘.

Worldcoin se vrti oko globalne mreže identiteta koja čuva privatnost pod nazivom World ID. Sustav identifikacije u osnovi omogućuje korisnicima da razlikuju ljude od umjetne inteligencije (‘dokaz osobnosti‘) zadržavajući svoju privatnost kroz zero-knowledge tehnologiju.

Može li worldcoin spasiti sektor kripto umjetne inteligencije?

Prostor kripto umjetne inteligencije ponovno je ovog tjedna došao u središte medijske pozornosti nakon što je osnivač ChatGPT-a Sam Altman pokrenuo worldcoin.

Optimistični ulagači i dalje se nadaju da bi worldcoin mogao ponovno pokrenuti interes ulagača u sektor kripto umjetne inteligencije. Međutim, trendovi volumena transakcija WLD-a u prvih nekoliko dana nakon lansiranja bili su prilično slabi.

Podaci Santimenta pokazuju da je volumen trgovanja worldcoinom u strmoglavom padu od pokretanja 24. lipnja. Od 27. lipnja volumen transakcija WLD-a već je pao za 40 posto s 12,34 milijuna na 8,83 milijuna tokena.

Iako se cijena WLD-a čvrsto držala iznad razine podrške od 2 dolara, znakovi potencijalnog troznamenkastog rasta još se nisu pojavili.

Još je prerano reći može li worldcoin ponovno rasplamsati interes kripto ulagača za sektor umjetne inteligencije. Čini se da su negativni stavovi oko projekta utemeljeni, prvenstveno oko aspekta privatnosti i prikupljanja osobnih podataka, uključujući skeniranje šarenice oka, koje se čini zastrašujuće za sve one koji su pobornici decentralizacije.

Ako će proći rani signali na lancu, malo je vjerojatno da će Worldcoin pomaknuti iglu za još jedan val troznamenkastih pumpi cijena Crypto AI tokena u H2 2023.

13. svibanj 2024 10:28