Kripto
StoryEditor

Američke vlasti poslale bitcoin vrijedan dve milijarde dolara na drugi novčanik nakon Trumpova obećanja

30. Srpanj 2024.

Američke vlasti prebacile su bitcoin vrijedan dve milijarde dolara dva dana nakon što je bivši predsjednik Donald Trump obećao da SAD nikada neće prodati svoje bitcoine tijekom govora na konferenciji Bitcoin 2024. u Nashvilleu. 

Prema podacima s platforme za analizu blockchaina Arkham Intelligence, vladin novčanik, koji je pohranio bitcoin zaplijenjen sa zatvorenog dark web tržišta Silk Road 2022., prenio je 29.800 bitcoina na nepoznatu adresu novčanika 29. srpnja. Sredstva su se od tada preselila u drugi nepoznati novčanik. 

Transfer dolazi samo dva dana nakon što je Trump dao niz pro-kripto obećanja tijekom govora na konferenciji Bitcoin 2024. 

Trump je obećao kako vlasti neće prodati bitcoin koji trenutno drži i izjavio je da će SAD učiniti svjetskom kripto prijestolnicom uvođenjem niza kripto-prijateljskih politika, uključujući otpuštanje trenutnog predsjednika Komisije za vrijednosne papire i burze Garyja Genslera.  

Uz Trumpovo obećanje, senatorica Cynthia Lummis najavila je uvođenje zakona kako bi bitcoin postao strateška rezervna imovina SAD-a. 

Senatorica iz Wyominga predložila je plan za kupnju pet posto ukupne ponude bitcoina i držanje digitalne robe kao imovine Ministarstva financija. Lummis je prijedlog nazvala ‘kupnjom Louisiane’ 21. stoljeća, aludirajući na kupnju američkog Srednjeg zapada od Francuza za 15 milijuna dolara 1803. godine. 

Izvršni direktor Galaxy Digitala Mike Novogratz obrušio se na nedavni transfer sredstava od strane američkih vlasti, nazvavši ga ‘gluhim’ potezom sadašnje administracije u objavi na X-u 29. srpnja. 

U međuvremenu, nekoliko kripto komentatora sugerira da bi prijenos mogao biti povezan sa sporazumom od 1. srpnja između kripto mjenjačnice Coinbase i US Marshals Service, koji su potpisali ugovor o ‘zaštiti’ kripto imovine američke vlade. 

Američka vlada trenutačno drži 12 milijardi dolara u bitcoinu, a velika većina ovog iznosa dolazi od raznih konfiskacija i zapljena kripto imovine od zlobnih aktera. 

Nisu svi optimistični da bi bitcoin mogao postati strateška rezervna imovina u SAD-u. Glavni službenik za informiranje BlockTower Capitala, Ari Paul, rekao je da izgledi ne idu u korist ishoda koji mnogi očekuju, s velikim optimizmom za cijenu bitcoina u srednjem roku. 

Paul je šanse da bitcoin postane strateška rezerva SAD-a ocijenio u 10:1 u sljedeće četiri godine. 

16. rujan 2024 13:31