Kripto
StoryEditor

Ark Innovation ETF u siječnju ostvario najbolji mjesečni učinak od pokretanja 2014. godine

02. Veljača 2023.

ARK Innovation ETF (ARKK) Cathie Wood ostvario je odličan performans u siječnju, zabilježivši djelomičan oporavak od burnog bear marketa 2022. godine.

Dionice fonda kojim se trguje na burzi zaključile su mjesec na 39,93 dolara, što je povećanje od gotovo 28 posto u odnosu na kraj prosinca, što je njegov najbolji mjesečni učinak od pokretanja 2014. godine.

Izraženi cilj Innovation ETF-a je uhvatiti rast iz tehnoloških investicija koje bi potencijalno mogle promijeniti svijet. No, nakon rekordnog porasta od 154 posto u 2020., tržišna cijena fonda skliznula je 24 posto u 2021., a zatim pala 60 posto zbog inflatornih pritiska prošle godine.

Fond posjeduje značajnu količinu dionica u tvrtkama poput Tesle i Zooma,  ta akođer drži i milijune dionica kripto mjenjačnice Coinbase. Kripto tvrtka sa sjedištem u San Franciscu čini 4,5 posto udjela u fondu, što je pozicija vrijedna 347 milijuna dolara.

Porastao udio u Coinbaseu

ARKK-ov udio u Coinbaseu porastao je prošle godine unatoč kripto bear marketu, prema web stranici koja prati udjele. Ark Invest je prošle godine 24 puta ‘pritisnuo gumb‘ za kupnju, prikupivši oko 2,7 milijuna dionica Coinbasea, čak i nakon što je u srpnju prodao više od milijun dionica.

Ark Invest prvi je put počeo dodavati Coinbase u svoj inovacijski fond u listopadu 2021., nekoliko mjeseci nakon početne javne ponude. Investicijska kuća također drži dionice Coinbasea u svom Fintech Innovation ETF-u i Next Generation Internet ETF.u, koji također posjeduje dionice u vrijednosti od 70 milijuna dolara u bitcoin Grayscale trustu.

Wood je nedavno priznala koliko je cijena dionica Coinbasea teško pogođena kolapsom bivšeg konkurenta FTX-a, navodeći da je vrijednost ‘amortizirala kao odgovor na posljedice u cijelom kripto tržištu‘.

Ali cijena dionica Coinbasea bila je sputana mnogo prije toga. Otkako je u studenom 2021. dosegnula najvišu razinu od 368 dolara, kada su cijene kriptovaluta bile mnogo više, cijena dionica Coinbasea pala je preko 80 posto na 65,70 dolara, u trenutku pisanja.

Međutim, nedavni rast u cijeni bitcoina i ethereuma donio je više cijene i dionica Coinbasea. Iako je bitcoin porastao za 38,5 posto na godišnjoj razini, a ethereum 31,4 posto, dionice kripto mjenjačnice porasle su 95,5 posto od početka trgovinske godine.

Iako je došlo do kratkotrajne boli, Wood vjeruje da će implozija FTX-a u konačnici biti blagodat za Coinbase, što će omogućiti rast poslovanja.

- Coinbase će postati glavni regulatorni usklađeni on-ramp za kripto i uzet će značajan udio sada kada je jedan od njegovih glavnih konkurenata bankrotirao - napisala je Wood.

25. travanj 2024 04:37