Kripto
StoryEditor

Ark Invest želi dodati staking u svoj spot ethereum ETF, hoće li SEC odobriti?

09. Veljača 2024.
Ark Investfoto Shutterstock

Upravitelj imovine Ark Invest želi dodati staking u svoj predloženi ethereum spot ETF, značajku koja bi mogla revolucionirati način na koji Wall Street ocjenjuje proizvod.

U izmijenjenom obrascu za prijavu S-1 podnesenom u srijedu, Ark je uključio prožeti odlomak o tome što je ethereum blockchain i kako ona ostaje decentraliziran, ističući upotrebu mehanizma konsenzusa proof-of-stake.

Iz Arka su rekli kako očekuju da će uložiti ether u staking iz svoje bilance, koju drži Coinbase. Povrat iz stakinga uvelike bi varirao ovisno o mrežnim uvjetima i o njima bi se izvještavalo dioničare kao oporezivi prihod.

Prijedlog Arka dodaje primamljivu novu ponudu vrijednosti za kripto ETF-ove, koji su se do sada smatrali isključivo sredstvom za postizanje cjenovne izloženosti temeljnoj kripto imovini. Uz staking ostvarivao bi se i određeni prinos.

Ethereum zajednica već je mjesecima pokazala uzbuđenje zbog potencijala stakinga od strane pružatelja ethereum ETF-ova.

- Svi ljudi iz TradFi-ja će apsolutno sliniti nad stvarnim prinosom koji može ponuditi staked spot ethereum ETF. Ne posjedujete dovoljno ethereuma - napisao je Anthony Sassano na X-u u studenom.

Analitičar Bitwisea Juan Leon tvrdio je da je staking jedinstvena vrijednosna ponuda koja izaziva interes nekih financijskih savjetnika za ethereum, u odnosu na bitcoin.

Unatoč tome, dodavanje staking u ETF nije bez rizika. Ark je u svojim objavama naveo da bi fond potencijalno mogao izgubiti ethereum zbog ‘slashinga’, odnosno kažnjavanje validatora, u malo vjerojatnom slučaju ako se pružatelji staking usluga uključe u zlonamjerno ponašanje.

Fond bi se također mogao suočiti s problemima likvidnosti zbog vremena potrebnog za unstaking imovine fonda, što može trajati od sati, tjedana ili mjeseci.

Najgore od svega mogao bi biti regulatorni rizik. Komisija za vrijednosne papire i burze (SEC) već je bila jako oklijevala odobriti spot bitcoin ETF-ove prije nego što je izazvana da to učini na sudu. Za razliku od bitcoina, SEC nije dao jasnu presudu o tome vjeruje li da se ethereum klasificira kao neregistrirani vrijednosni papir.

Proces stakinga također je u regulatornoj sivoj zoni. U lipnju je SEC tužio Coinbase jer nije registrirao svoj staking kao uslužni proizvod kod agencije.

14. srpanj 2024 01:56