Kripto
StoryEditor

Binance otkriva trendove koji će dominirati kripto tržištem 2024.

17. Siječanj 2024.

Binance je predstavio osam ključnih trendova koji će oblikovati budućnost kripto tržišta 2024. Ova prognoza, koja se temelji na rastu i inovacijama prošlih godina, nudi uvid u ono što je pred nama.

Trendovi koji će dominirati 2024.

Na čelu, bitcoin i dalje potvrđuje svoju dominaciju. Godina 2023. obilježena je značajnim inovacijama na bitcoin blockchainu, uključujući ordinalse i BRC-20 tokene. Početkom nove godine odobreni su spot bitcoin ETF-ovi, te se u travnju očekuje halving.

Prema Binanceu, ova kretanja i povoljne presude SEC-a potencijalno će ubrizgati povećanu aktivnost i volatilnost u bitcoinovu orbitu. Digitalna imovina kao što su ordinalsi i BRC-20 tokeni potencijalno će doživjeti dramatičnu volatilnost zbog svojih kvaliteta sličnih meme tokenima i altcoinima manje tržišne kapitalizacije.

Paralelno s usponom bitcoina, uspon ekonomije vlasništva, omogućen blockchain tehnologijom, preoblikuje kontrolu korisnika nad podacima i kreativnim sadržajem. Prethodne godine zabilježen je porast decentralizirane fizičke mrežne infrastrukture (DePin) i decentraliziranih društvenih medija (DeSoc). Naime, platforme poput Friend.techa dovele su do značajnog rasta u DeSoc sektoru.

- Smatra se da ovi protokoli imaju visok potencijal rasta zbog svog opsežnog ukupnog adresabilnog tržišta i njihove sposobnosti brzog skaliranja kroz strategije rasta - napisao je Binance.

Kako se ovi DePin i DeSoc projekti nastavljaju širiti 2024., obećavaju poboljšanu kontrolu i prilike za za korisnike nad njihovom digitalnom imovinom.

Integracija umjetne inteligencije i kriptovaluta

Još jedan rastući kripto narativ je integracija umjetne inteligencije (AI) s kriptovalutama. Potaknuta globalnom privlačnošću OpenAI-evog ChatGPT-a 2023., ova sinergija otvara nove puteve u automatizaciji trgovine, prediktivnoj analizi i upravljanju podacima.

Budući da se umjetna inteligencija isprepliće s kripto ekosustavom, ima potencijal demokratizirati obuku modela umjetne inteligencije. Također ima potencijal poboljšati transparentnost i sigurnost kroz decentraliziranu pohranu, što postaje sve očitije.

Istodobno, tokenizacija imovine stvarnog svijeta (RWA) revolucionarizira uslužni program blockchaina. Ovaj proces dovodi tradicionalnu imovinu poput dionica, obveznica i nekretnina na blockchain, povećavajući transparentnost i učinkovitost u procesu.

Binance procjenjuje da će se u 2024., tokenizirane državne obveznice, potaknute povišenim kamatnim stopama, pojaviti kao atraktivan izvor prinosa za ulagače. Štoviše, ubrzano institucionalno usvajanje RWA-ova, vjerojatno će poduprijeti ovaj trend.

Čak je i Larry Fink, izvršni direktor BlackRocka, istaknuo tokenizaciju kao revolucionarni tehnološki napredak koji bi mogao revolucionirati upravljanje imovinom.

- Danas imamo tehnologiju za tokenizaciju. Ako imate tokenizirani vrijednosni papir i identitet, u trenutku kada kupite ili prodate instrument u glavnoj knjizi, to se sve zajedno kreira. Želite razgovarati o problemima oko pranja novca. Ovo eliminira svu korupciju jer ima tokenizirani sustav - objasnio je Fink.

Drugi kripto narativi na koje treba obratiti pozornost

Što se tiče likvidnosti, temeljne komponente DeFi ekosustava, Binance vjeruje da je u tijeku značajna evolucija. Sofisticirani modeli likvidnosti, kao što su Uniswap V3 Concentrated Liquidity Market Maker (CLMM) i sustavi zahtjeva za ponudu (RFQ), preoblikuju ovaj tržišni sektor.

Ovi modeli, osmišljeni za rješavanje izazova kao što su trajni gubitak i pravodobna likvidnost, ukazuju na rastuću sofisticiranost i potencijal unutar on-chain trgovanja. Štoviše, očekuje se da će povećati opseg i dostupnost financijskih aktivnosti na blockchainu.

Ruku pod ruku s razvojem likvidnosti ide i ubrzano institucionalno prihvaćanje kriptovaluta. Štoviše, ulazak velikih upravitelja imovinom poput BlackRocka i Fidelityja na kripto tržište označava čvrsto uvjerenje u dugoročni potencijal industrije.

Predstojeći halving bitcoina vjerojatno će privući još više institucionalnih igrača u kripto industriju. Studija CoinSharesa otkriva da će prosječni trošak proizvodnje po bitcoinu nakon halvinga vjerojatno porasti na između 27.900 i 37.800 dolara.

- Troškovi proizvodnje i strukture profitabilnosti za rudare promijenit će se nakon halvinga 2024. godine. Većina rudara će se suočiti s izazovima koji zahtijevaju smanjenje troškova kako bi ostali profitabilni. Očekuje se da će samo nekolicina rudara poslovati profitabilno ako cijena bitcoina ostanu iznad 40.000 dolara - primijetili su analitičari CoinSharesa.

U pozadini ovih uzbudljivih događaja, sigurnost ostaje najveća briga. Industrija je napravila hvalevrijedne korake u poboljšanju sigurnosnih mjera. Međutim, fokus na učvršćivanju sigurnosti ostaje nepokolebljiv.

Konačno, važnost apstrakcije računa (account abstraction) dolazi do izražaja. To je ključni korak u tome da se blockchain tehnologija učini pristupačnijom i inkluzivnijom. Inovacije u ovom prostoru, posebice u stvaranju korisnički prilagođenih novčanika, trebale bi revolucionirati način na koji korisnici provode aktivnosti na blockchainu.

Uz intenzivnu konkurenciju među pružateljima novčanika, očekuje se brzi napredak u ovom području. Na kraju, kripto zajednica i programeri vjeruju da apstrakcija računa može otvoriti put sljedećim milijardama korisnika da se pridruže Web3 sektoru.

29. travanj 2024 07:41