Kripto
StoryEditor

Binance planira prikupiti milijardu dolara za kripto spasilački fond

25. Studeni 2022.

Osnivač i izvršni direktor Binancea rekao je da će tvrtkin kripto ‘spasilački‘ fond u početku imati milijardu dolara u slučaju da nekome zatreba pomoć.

U intervjuu za Bloomberg, Changpeng ‘CZ‘ Zhao izjavio je da će fond imati ‘labavu‘ strukturu i biti javno vidljiv na blockchainu, u kojem će drugi igrači u industriji također biti u mogućnosti doprinijeti.

Obećao je kako će više detalja biti objavljeno u objavi na blogu Binancea, te će fond što prije biti pokrenut.

 - Industriji je potrebna pomoć sada, a ne 2023. – rekao je.

- Ugrubo, razmišljamo da prvo počnemo s milijardu dolara, a ako to nije dovoljno izdvojit ćemo više. Ako nakon šest mjeseci postoje neiskorištena sredstva i nema toliko projekata, nadamo se da će se industrija do tada oporaviti, te ih tada možemo povući natrag – nadodao je.

Izvršni direktor mjenjačnice prvi je put najavio pokretanje ‘fonda za oporavak industrije‘ 14. studenoga kako bi pomogao tvrtkama koje su stabilne, ali u krizi likvidnosti usred FTX posljedica. Tada su izvršni direktor BankToTheFuture Simon Dixon i osnivač Tron Justin Suna najavili da će i oni pridonijeti fondu.

Binance razmišlja o kupnji FTX-ove imovine

CZ je također potvrdio da se neki od kripto projekata koje je otkupila sada bankrotirana mjenjačnica FTX mogu naći na popisu za kupnju fonda, ali nije rekao koji.

- Definitivno želimo sagledati tu imovinu. Uložili su u niz različitih projekata, neki su OK, neki loši, ali mislim da postoji niz sredstava koja se mogu spasiti. Razmotrit ćemo to kad postanu dostupni – kazao je.

Tvrtke Sama Bankman-Frieda, uključujući i FTX i trgovačku tvrtku Alamedu Research, krenule su u niz akvizicija i spašavanja ranije ove godine nakon terrinog kolapsa.

Kripto zajmodavac BlockFi prihvatio je kredit od FTX-a tijekom ljeta i sada razmišlja o pokretanju vlastitog stečajnog postupka zbog izloženosti. Već su razgovarali s Binanceom o mogućoj pomoći.

U međuvremenu, Voyager Digital, koji je prihvatio ponudu FTX-a od 1,4 milijarde dolara za stjecanje svoje imovine u nevolji u rujnu, sada je u potrazi za drugim kupcem.

Još u rujnu SBF je tvrdio da FTX ima milijardu dolara spremnih potrošiti na više otkupa. U jednom trenutku čak su kružile glasine da razmišlja o preuzimanju aplikacije za trgovanje Robinhood.

Pad SBF-a sada daje CZ-u priliku da zakorači u ulogu spasitelja industrije, iako je izvršni direktor Binancea prethodno neizravno kritizirao taktiku FTX-a u postu na blogu u lipnju.

- Nemojte spašavati loše tvrtke. Neka propadnu – napisao je tada.

27. travanj 2024 03:53