Kripto
StoryEditor

Bitcoin dominira nad altcoinima s 59 posto ukupnog kripto tržišta

17. Listopad 2024.
kriptovalute, bitcoin, venture capital, startupfoto Shutterstock

Analitička platforma Santiment izvijestila je da su transakcije bitcoin kitova skočile na najvišu razinu u više od deset tjedana.

Zabilježeno je 11.697 transfera u vrijednosti većoj od 100.000 dolara 15. listopada, a 16. je također izgledao kao dan visoke aktivnosti kitova.Platforma je također primijetila da je sadržaj na društvenim mrežama ‘jako skrenuo’ prema bitcoinu u odnosu na altcoine, čineći više od četvrtine svih rasprava.

Vrhunac dominacije bitcoina

Santiment je zaključio da su ova dva signala znakovi da bi daljnji rast mogao biti na čekanju zbog uzimanja profita od ključnih dionika i velikog FOMO-a, straha od propuštanja. Dugoročne metrike izgledaju snažno pa će mogući pad vjerojatno biti kratkotrajan, dodaje se.

Tržišno raspoloženje također se vratilo natrag na ‘pohlepu’, prema Bitcoin Fear and Greed Indexu, koji je u srijedu dosegao 73, što je najviše od kraja srpnja. Još jedna posljedica ovotjednog uspona tržišta je višegodišnji maksimum za dominaciju bitcoina.

Prema Tradingviewu, metrika je 16. listopada dosegla najvišu vrijednost u tri i pol godine od 58,98 posto. To je najveći tržišni udio koji je imovina imala od travnja 2021.

U objavi na X-u od 16. listopada, osnivač ITC Crypta Benjamin Cowen predvidio je da će dominacija bitcoina dosegnuti vrhunac na oko 60 posto od sada do prosinca prije pada 2025. godine.

- Mislim da je vjerojatnije da će prijeći 60 posto, nego da neće - dodao je, misleći na dominaciju bitcoina nad altcoinima koji su i dalje relativno slabi u odnosu na bitcoin.

Industrijski stručnjak Dan Held rekao je da je do posljednjeg rasta cijene došlo jer kupci iscrpljuju prodavače. Dodao je da su makro osnove ‘nevjerojatne’, likvidnost će preplaviti tržište, a većina FUD-a (straha, nesigurnosti i sumnje) od distribucije sredstava FTX-a i prodaje od strane vlasti SAD-a je izbrisana.

- Jednom kad probijemo trenutni vrhunac od 73 tisuće dolara, retail ulagači ponovo ulaze, a tada službeno imamo bull market - dodao je Held.

Prognoza cijene bitcoina

Bitcoin je 16. listopada dosegao najvišu vrijednost u deset tjedana od 68.250 dolara, poguravši svoj tjedni dobitak na 11 posto. Povukao se na 67.200 dolara tijekom četvrtka ujutro, ali zamah ostaje. Imovina je sada samo 1.500 dolara udaljena od psihološke razine svog prethodnog vrhunca bull runa od 69.000 dolara krajem 2021. godine.

Analitičar Rekt Capital također vjeruje da je bočni/silazni trend sada prekinut s nedavnim rastom.

U međuvremenu, većina altcoina u blagom je minusu, dok dominacija bitcoina nastavlja povećavati svoj dio kolača na kripto tržištu.

17. listopad 2024 14:49