Kripto
StoryEditor

Bitcoin dosegao novu rekordnu vrijednost svih vremena

06. Ožujak 2024.

Došao je ponovno i taj dan, bitcoin je u utorak službeno dosegao novu najvišu vrijednost svih vremena u američkim dolarima, premašujući tako prethodni rekord od 69 tisuća dolara zabilježen 10. studenog 2021.

Nova prekretnica diže tržišnu kapitalizaciju bitcoina na više od 1,35 bilijuna dolara, što je sada jednako cjelokupnoj globalnoj ponudi srebra.

Cijena bitcoina naglo je porasla od pokretanja američkih spot bitcoin ETF-ova u siječnju, što je bitcoin učinilo dostupnom opcijom ulaganja za niz institucionalnih kupaca koji prije nisu mogli izravno držati kriptovalutu.

Najveće likvidacije ikad zabilježene

Volatilnost na kripto tržištu bila je nemilosrdna u utorak. Bitcoin je iznad 69 tisuća dolara trgovao manje od minute te je cijena pala čak na 61 tisuću dolara, što je izazvalo likvidacije veće od milijardu dolara na kripto tržištu.

Podaci iz Coinglassa pokazuju da je u posljednja 24 sata došlo do likvidacija u iznosu od 1,17 milijardi dolara, uključujući 876 milijuna dolara dugih trgovina (long) i 292 milijuna dolara kratkih transakcija (short).

Rekordni volumen ETF-ova

Jučer nije samo bitcoin dosegao najveću vrijednost u dolarima, nego su i novi ETF-ovi postigli rekordne volumene trgovanja. Bitcoin ETF-ovi ostvarili su volumen od 10 milijardi dolara u utorak, srušivši prethodni rekord postavljen 28. veljače, izvijestio je analitičar Bloomberg ETF-a Eric Balchunas.

Volatilnost i volumen idu ruku pod ruku s ETF-ovima, tako da analitičar nije potpuno iznenađen, te je dodao da su ovo ‘banane brojke’ za fondove mlađe od dva mjeseca.

BlackRockov IBIT, Fidelityjev FBTC, Bitwiseov BITB i fond Ark 21Shares ARKB imali su rekordne dane u volumenu trgovanja.

ProShares Bitcoin Strategy ETF (BITO) također je oborio svoj rekord, kao i fond Volatility Shares 2x s polugom Bitcoin Strategy ETF (BITX).

Balchunas je također istaknuo da je deset spot bitcoin ETF-ova prikupilo 50 milijardi dolara imovine pod upravljanjem. Započeli su život prije sedam tjedana s manje od 30 milijardi dolara, od čega je oko 8 milijardi dolara iz tokova, dok je ostatak rezultat povećanja vrijednosti bitcoina, rekao je.

- Ako nastave ovim tempom i dodaju 10 milijardi dolara mjesečno (što je prilično suludo, ali vrlo moguće ako cijena bitcoina bude rasla u skladu) premašiti će ETF-ove zlata ovog ljeta - rekao je Balchunas.

05. svibanj 2024 07:31