Kripto
StoryEditor

Bitcoin ETF-ovi bilježe novi rekord u volumenu trgovanja dok bitcoin trguje oko 56.000 dolara

27. Veljača 2024.
Bitcoin, ETF, spot Bitcoin ETF

Volumen trgovanja novih devet spot bitcoin ETF-ova zabilježio je novi dnevni rekord dok je bitcoin porastao na 56.300 dolara.

Volumen trgovanja premašio je 2,4 milijarde dolara, 26. veljače, nadmašivši prethodni rekord od 2,2 milijarde dolara postavljen prvog dana trgovanja, 11. siječnja, prema podacima koje je podijelio analitičar Bloomberga Eric Balchunas.

Podaci za oba dana isključuju volumen Grayscaleovog Bitcoin Trusta (GBTC).

BlackRockov IBIT zabilježio je najveći volumen 26. veljače s 1,29 milijardi dolara, nadmašujući vlastiti dnevni rekord za oko 30 posto, dok je Fidelityjev FBTC na drugom mjestu s 576 milijuna dolara.

Volumen ARK 21Sharesa (ARKB) i Bitwise (BITB) ETF-ova iznosili su 276 milijuna dolara, odnosno 81 milijun dolara.

Balchunas je rekao da nije ‘potpuno siguran’ odakle je došao novi interes, ali primijećeni volumen ima tendenciju povećanja prvog dana trgovačkog tjedna.

Analitičar Bloomberga James Seyffart primijetio je da je 26. veljače zabilježen drugi najveći dan trgovanja na 3,2 milijarde dolara kada se uključe tokovi iz Grayscaleovog ETF-a.

Ranije tijekom dana trgovanja, kada je IBIT premašio granicu od 1 milijarde dolara, Balchunas je primijetio da je IBIT zauzeo 11. mjesto po volumenu među svim ETF-ovima na tržištu.

- Luda brojka za novi ETF, s obzirom na osam drugih natjecatelja. Jedna milijarda dolara dnevno je volumen na ozbiljnoj razini, dovoljan čak i za velika institucionalna razmatranja - naglasio je Balchunas.

U međuvremenu, cijena bitcoina skočila je čak do 56.700 dolara.

Iako podaci o tokovima nisu još stigli za 26. veljače, više od 583 milijuna dolara ušlo je u spot Bitcoin ETF-ove u četverodnevnom tjednu trgovanja prošlog tjedna, prema BitMEX Researchu. Neto odljev od 35,7 milijuna dolara zabilježen je 21. veljače, što je bio prvi dan bez priljeva od 25. siječnja. Priljevi od početka godine premašili su 5,5 milijardi dolara.

IBIT, FBTC, ARKB i BITB zabilježili su najveće priljeve od 5,9, 4, 1,4 i 1 milijardu dolara, dok je GBTC zabilježio odljeve od 7,4 milijarde dolara.

02. svibanj 2024 02:49