Kripto
StoryEditor

Bitcoin ETF-ovi uskoro će posjedovati više bitcoina od njegova osnivača

14. Kolovoz 2024.

Nakon mjeseci akumulacije bitcoina vrijednog milijarde dolara, uspješni ETF-ovi koji su pokrenuti ove godine trebali bi uskoro kolektivno držati veću količinu najveće kriptovalute od svog tajanstvenog, pseudonimnog osnivača Satoshija Nakamota.

Grafikon koji je u ponedjeljak na X-u objavio analitičar Bloomberg ETF-a Eric Balchunas pokazuje da 11 bitcoin ETF-ova kojima se sada trguje na američkim burzama sada posjeduju blizu milijun bitcoina kolektivno. Iako su brojke na grafikonu neznatno različite od trenutnog ukupnog iznosa, neće proći dugo prije nego što fondovi kolektivno prestignu zalihe za koje se vjeruje da se drže od strane zagonetnog tvorca bitcoina.

Balchunas procjenjuje da će bitcoin ETF-ovi kolektivno premašiti Satoshijev iznos od 1,1 milijun bitcoina u listopadu, na temelju trenutne stope akumulacije, te da će sam BlackRockov fond na kraju biti na vrhu popisa vlasnika do kraja 2025. godine.

Osnivač (ili osnivači) bitcoina rudarili su prvi bitcoin još 2009. godine pod aliasom Satoshi Nakamoto, a stvarna osoba ili ljudi iza pseudonima nikada nisu javno identificirani. Nije poznato koliko je bitcoina Satoshi zapravo izrudario, ali široko se vjeruje da je vlasnik 1,1 milijuna bitcoina.

Ova teorija, pojavila se jer se smatralo da jedan rudar koji koristi jedan stroj obavlja sav posao rudarenja 2009. godine, kada su trud i energija potrebni za rudarenje bitcoina bili puno manji nego danas. Međutim, vrijedi napomenuti da je to samo teorija, a neki analitičari su nakon toga osporili tezu. Međutim, ako je to točno, Satoshi bi sada držao oko 67 milijardi dolara vrijedne kriptovalute po današnjim cijenama.

I spot bitcoin ETF-ovi sada ne zaostaju mnogo. Lansiranje bitcoin ETF-ova u siječnju bilo je jedno od najuspješnijih pokretanja ETF-ova u povijesti. Milijarde dolara ulile su u fondove jer su ulagači koji su prethodno bili uplašeni od kripto ulaganja konačno dobili siguran i reguliran način kupnje bitcoina.

Kao rezultat toga, najveći upravitelji fondova poput BlackRocka i Fidelityja prikupili su značajne količine bitcoina koje drže u ime ulagača, dok je Grayscale pretvorio svoj postojeći Bitcoin Fund (GBTC) u spot ETF nakon što je SEC odobrio takva sredstva.

BlackRock je bio najuspješniji fond do danas, akumulirajući više bitcoina od svih ostalih dok investitori hrle u njegov iShares Bitcoin Trust (IBIT). Vodi u poretku s najviše bitcoina, a trenutno posjeduje preko 347.994 bitcoina. Grayscale ne zaostaje mnogo, s 232,542 bitcoina. Ukupno, ETF-ovi sada posjeduju nešto manje od 900.000 bitcoina.

16. rujan 2024 18:42