Kripto
StoryEditor

Bitcoin pao ispod 65 tisuća dolara dok Fed drži kamatne stope nepromijenjenima

01. Kolovoz 2024.
foto Shutterstock

Bitcoin je pao ispod 65.000 dolara nakon odluke Federalnih rezervi da kamatne stope ostanu nepromijenjene, zajedno s izvješćima o eskalaciji sukoba na Bliskom istoku. 

31. srpnja bitcoin pao na 64.549 dolara, prvi put da je pao ispod 65.000 dolara od 25. srpnja, prema podacima CoinMarketCapa.  

Kretanje cijena uslijedilo je nakon odluke Saveznog odbora za otvoreno tržište (FOMC) da ostavi kamatne stope na 5,25 do 5,5  posto, što je bio očekivani ishod.  

Predsjednik Feda Jerome Powell rekao je da gospodarstvo raste ‘solidnim tempom’ s pozitivnim znakovima za rast BDP-a i privatne domaće konačne kupnje (PDFP), iako je rast potrošačke potrošnje ‘usporen’, u skladu s planovima za smanjenje inflacije. 

- Inflacija je značajno smanjena sa stope od 7 na 2,5 posto, snažno smo predani vraćanju inflacije na naših 2 posto u potpori snažnom gospodarstvu od kojeg svi imaju koristi - rekao je Powell u govoru 31. srpnja nakon objave. 

Prije objave, tržišta nisu očekivala da će FOMC promijeniti stope do rujna. 

Međutim, pseudonimni kripto komentator Seth primjećuje da je indeks relativne snage (RSI) za bitcoin, koji se koristi za uočavanje razina prekupljenosti i preprodanosti bilo koje imovine, sada ‘preprodan’, potencijalni signal za kupnju. 

Pad cijena također dolazi nakon izvješća da je vođa Hamasa Ismail Haniyeh ubijen u iranskom glavnom gradu, Teheranu, prema izvješću Reutersa od 31. srpnja. 

Nije prvi put da je cijena bitcoina pala nakon rastućih napetosti na Bliskom istoku. 19. travnja, iranski državni mediji izvijestili su da su se čule eksplozije u zračnoj luci Isfahan u središnjem Iranu. Unutar dva sata bitcoin je pao 5,44 posto na 59.698 dolara.  

- Iako predsjednik Feda Powell nije potvrdio rujansko smanjenje kamatne stope, zvuči optimističnije. U konačnici, Fed čeka sljedeća 2 mjeseca podataka o inflaciji. Daljnji pad inflacije otvara mogućnost rujanskog smanjenja - napisao je trgovački The Kobeissi Letter. 

Glavni ekonomist Moody‘s Analyticsa Mark Zandi očekuje da će se podaci o inflaciji podudarati s Fedovom prognozom, zbog čega je vjerojatno rujansko smanjenje stope. 

- Podaci o inflaciji moraju biti u skladu s Fedom, ali svi pokazatelji govore da hoće. Ovo ohrabruje globalne ulagače, dionice su znatno porasle, a prinosi na obveznice su pali - napisao je Zandi. 

U međuvremenu, osnivač MN Tradinga Michael van de Poppe vjeruje da je Powellov pozitivan ton o budućnosti samo dobra vijest za bitcoin i altcoine.

20. rujan 2024 14:15