Kripto
StoryEditor

Bivši izvršni direktor Celsiusa Alex Mashinsky navodno je uhićen

14. Srpanj 2023.
foto Shutterstock

Bivši izvršni direktor sada bankrotiranog kripto zajmodavca Celsiusa, Alex Mashinsky, navodno je uhićen ujutro 13. srpnja. Vijest je objavljena nekoliko minuta nakon što je Američka komisija za vrijednosne papire i burze (SEC) istog dana podnijela tužbu protiv kripto zajmodavca.

Bivši izvršni direktor uhićen je, kako se izvješćuje, nakon istrage propasti tvrtke, izvijestio je Bloomberg, pozivajući se na ljude upoznate s tim pitanjem. Ministarstvo pravosuđa SAD-a optužilo je Mashinskog za prijevaru i namjeru manipuliranja tržištem.

Celsius je podnio zahtjev za stečaj 14. srpnja prošle godine. Mashinsky je nedavno proglašen krivim od strane istražitelja Komisije za trgovanje robnim ročnicama (CFTC), koja je zaključila da je bivši izvršni direktor prekršio brojne američke propise prije implozije tvrtke 2022. godine.

Istraga protiv bivšeg izvršnog direktora započela je nakon što je državni odvjetnik New Yorka tužio Mashinskog 5. siječnja. NYAG tvrdi da je bivši izvršni direktor obmanuo ulagače i prouzročio milijarde dolara gubitaka.

Problemi za Celsius i njegovog bivšeg izvršnog direktora počeli su u lipnju prošle godine kada je kripto zajmodavac naglo obustavio povlačenja na platformi. 16. lipnja 2022. regulatori za vrijednosne papire iz pet različitih američkih država otvorili su istragu o tvrtki, a u roku od mjesec dana platforma je podnijela zahtjev za bankrot.

Dok je Celsius patio sve veće nesigurnosti nakon implozije terra blockchaina nakon čega je uslijedio kolaps kripto hedge fonda Three Arrows Capital, istraga CFTC-a pokazala je da su Celsius i njegov bivši izvršni direktor prekršili nekoliko bankarskih zakona i lagali svojoj korisničkoj bazi.

Pandemija je pomogla platformi za pozajmljivanje kriptovaluta da ostvari značajan rast 2021. godine tijekom bull marketa. Platforma je ponudila atraktivne kamatne stope na depozite kriptovaluta, od kojih se nekoliko kretalo dvoznamenkastim brojevima. Mashinsky je često plasirao ove proizvode kao sigurnije zamjene za one koje pružaju konvencionalne banke. No, propast terrinog algoritamskog stablecoina, UST-a i pad na tržištu kriptovaluta imali su strašne učinke na poslovanje.

Uhićenje Mashinskog i tužba protiv Celsiusa dolazi nekoliko mjeseci nakon tužbi SEC-a protiv kripto mjenjačnica Binance i Coinbase.

27. travanj 2024 23:20