Kripto
StoryEditor

BlockFi podnio zahtjev za bankrot, glavni razlog kolaps FTX-a

29. Studeni 2022.

Kolaps FTX-a upravo je zahvatio još jednu kripto tvrtku.

BlockFi jučer je objavio podnošenje zahtjeva za stečaj poglavlja 11. Podnošenje zahtjeva na Stečajnom sudu Sjedinjenih Država za okrug New Jersey odnosi se na tvrtku i njezinih osam podružnica. Odluka je uslijedila nakon višednevnih nagađanja o financijskom zdravlju tvrtke nakon propasti FTX-a.

Prema priopćenju, BlockFi ima 256,9 milijuna dolara na raspolaganju. Tvrtka je podnijela zahtjeve za isplatu plaća zaposlenicima i nastavak primanja zaposlenika bez ometanja. Također u objavi stoji da nastoji uspostaviti ključni plan zadržavanja zaposlenika kako bi se osiguralo da zadrži obučene interne resurse za poslovno kritične funkcije, te stvori interni plan za smanjivanje troškova.

BlockFi International također je podnio zahtjev za stečaj Vrhovnom sudu Bermude, navodi se u priopćenju.

Američka podružnica FTX-a primila je kreditnu liniju od 400 milijuna dolara krajem lipnja, što je dovelo do zabrinutosti nakon kolapsa mjenjačnice da će izloženost BlockFi-a uzrokovati krizu likvidnosti. BlockFi je zaustavio isplate 11. studenog.

– Od stanke, naš tim je istražio svaku stratešku opciju i alternativu koja nam je dostupna i ostao je laserski usmjeren na naš primarni cilj da učinimo najbolje što možemo za naše klijente. Stečaj poglavlja 11 omogućit će BlockFi-u da stabilizira poslovanje i pružiti priliku da konzumira plan reorganizacije koji maksimizira vrijednost za sve dioničare, uključujući naše cijenjene klijente – piše u objavi na web stranici tvrtke.

– Kao dio naših napora na restrukturiranju, usredotočit ćemo se na povrat svih obveza koje druge ugovorne strane duguju BlockFi-u, uključujući FTX –  tvrtka je također objavila na Twitteru.

Na popisu 50 najvećih vjerovnika podnesenih u sudskim dokumentima, neosigurana potraživanja pokazuju iznos od 275 milijuna dolara prema West Realm Shires Inc. (FTX.US). Također tu je i dug od  30 milijuna dolara prema SEC-u.

BlockFi je u veljači postigao nagodbu sa SEC-om za 100 milijuna dolara zbog neregistriranja računa koje je SEC smatrao vrijednosnim papirima. Osim toga, BlockFi u podnesku navodi da  ima preko 100.000 vjerovnika, imovinu između milijardu i 10 milijardi dolara i obveze u istom rasponu. Osim toga, Valar Ventures je naveden kao vlasnik 19 posto dionica u tvrtki.

Zanijekali su da je većina imovine tvrtke zadržana u FTX-u, ali su ipak priznali kako imaju značajnu izloženost prema FTX-u i povezanim korporativnim subjektima koja obuhvaća obveze koje duguje Alameda, imovinu koja se drži u FTX.com i neiskorištene iznose iz kreditne linije s FTX.US-om.

24. travanj 2024 07:13