Kripto
StoryEditor

Caroline Ellison na suđenju okrivljuje Sam Bankman-Frieda za zlouporabu sredstava korisnika FTX-a

11. Listopad 2023.
Sam Bankman Fried

Bivši izvršni direktor FTX-a Sam Bankman-Fried (SBF) promatrao je u obrambenoj ulozi dok je njegova bivša poslovna suradnica i djevojka Caroline Ellison svjedočila na njegovom kaznenom suđenju.

Prema izvješćima iz sudnice 10. listopada, Ellison je priznala prijevaru tijekom svog boravka u Alamedi pod vodstvom Bankman-Frieda. Bivša izvršna direktorica Alamede navodno je krivnju za zloporabu korisničkih sredstava FTX-a izravno prebacila na SBF-a, tvrdeći da je ‘postavio sustave‘ što je dovelo do toga da je Alameda uzela oko 14 milijardi dolara korisničkih sredstava s FTX-a.

- Alameda je uzela nekoliko milijardi dolara od korisnika FTX-a i iskoristila ih za ulaganja. Poslala sam bilance zbog kojih je Alameda izgledala manje rizično nego što je bila - rekla je Ellison, prema izvješćima.

Ellison je upoznala Bankman-Frieda kroz njihove poslove u Jane Street Capitalu, a SBF ju je uvjerio da napusti investicijsku tvrtku i pridruži se njegovim kripto-usmjerenim nastojanjima. Izvješća sugeriraju da njih dvoje uglavnom nisu bili u kontaktu nakon kolapsa FTX-a u studenom 2022.

Odnos Ellison sa SBF-om jedno je od pitanja ključnih za optužbe s kojima se suočava bivši izvršni direktor, jer je on bio zadužen za kripto mjenjačnicu dok je ona vodila tim u Alamedi. Optužbe za prijevaru Bankman-Frieda temelje se na njegovom usmjeravanju Alamede da pristupi korisničkim sredstvima FTX-a bez pristanka korisnika, koje je koristio za kupnju, uključujući imovinu i donacije za političke kampanje.

Suosnivač FTX-a i bivši glavni tehnološki direktor Gary Wang svjedočio je počevši od 5. listopada kao jedan od prvih svjedoka za tužitelje, tvrdeći da je počinio zločine s Ellisonom i bivšim inženjerskim direktorom Nishadom Singhom. Prilikom unakrsnog ispitivanja Wanga, čini se da su odvjetnici SBF-a pokušavali prebaciti dio krivnje za kolaps mjenjačnice na Ellison, ispitujući bivšeg glavnog tehnološkog direktora o njezinoj ulozi. U uvodnim riječima, obrana je tvrdila da je Ellison ignorirala zahtjev Bankman-Frieda da se ulaganja Alamede hedgeiraju.

Ellison i Wang bili su neki od prvih insajdera FTX-a i Alamede koji su priznali krivnju u sklopu sporazuma s američkim vlastima za svjedočenje. Nejasno je hoće li Bankman-Fried svjedočiti kao dio svoje obrambene strategije.

Svjedočenje bivše izvršne direktorice Alamede Research obilježilo je peti dan kaznenog suđenja SBF-u, gdje se sučeljava sa sedam optužbi vezanih za prijevaru. Izjasnio se nevinim po svim točkama optužnice i očekuje se da će se pojaviti na drugom kaznenom suđenju koje počinje u ožujku 2024.

27. travanj 2024 03:16