Kripto
StoryEditor

Celsius otplatio sve DeFi zajmove i podnio zahtjev za stečaj

14. Srpanj 2022.
foto Shutterstock

Problematična platforma za kripto kreditiranje Celsius otplatila je svoj posljednji veliki nepodmireni dug.

Jučer, prema podacima Etherscana, Celsius je vratio 50 milijuna dolara u dai stablecoinu decentraliziranom financijskom (DeFi) protokolu Compoundu. Zauzvrat, Celsius je dobio svoj kolateral za zajam, gotovo 200 milijuna dolara vrijedan WBTC (wrapped bitcoin).

Zajam je bio pre-kolateraliziran, što znači da je Celsius prvotno založio iznos veći od zajma, što olakšava pokrivanje potencijalnih gubitaka. 10.000 WBTC-a vratilo se Celsiusu, koje trenutno vrijedi oko 198 milijuna dolara.

Problemi s likvidnošću

Jučerašnja otplata označava poravnanje posljednjeg Celsiusovog velikog duga decentraliziranim financijskim zajmodavcima. Prošlog mjeseca tvrtka je dobila natrag 440 milijuna dolara kolaterala nakon što je otplatila zajam DeFi protokolu Makeru. Prije dva dana, Celsius je na sličan način povratio oko 415 milijuna dolara nakon što je znatno smanjio svoj dug u Aave protokolu. 

Otplata duga i povrataka kolaterala nije mala stvar za Celsius. Tvrtka je bila opasno blizu gubitka tih depozita zbog kolateralne likvidacije u nekoliko točaka u svibnju i lipnju, kada je pad kripto cijena riskirao da ih gurne ispod 150 posto vrijednosti kredita koje su trebali pokriti.

Još uvijek nije jasno hoće li ovaj priljev od preko milijardu dolara nadoknađenog dužničkog kolaterala, zajedno s bilo kojom dodatnom likvidnošću koju tvrtka ima, biti dovoljno za pokrivanje Celsiusovih obveza prema klijentima.

Prije nešto više od mjesec dana, platforma za kreditiranje, koja je korisnicima nudila visoke prinose, čak i do 18 posto na depozite kriptovaluta, pauzirala je sva povlačenja kupaca, zamjene i transfere, navodeći kao razlog probleme s likvidnošću. Odluka još stoji.

Prva zamrznula račune

Tvrtka je bila jedna od prvih platformi za kripto kreditiranje koja je zamrznula račune nakon što su tržišta počela značajno padati početkom svibnja, a od tada su uslijedile i druge platforme. Babel Finance, CoinFLEXVoyager među njima, slijedile su taj primjer.

Izvršni direktor Celsiusa Alex Mashinsky, nije se oglasio na Twitteru od kraja prošlog mjeseca, kada je ponovno objavio post na blogu tvrtke u kojem je naveo da tim Celsiusa 'radi što brže kako bi stabilizirao likvidnost i poslovanje'. U objavi nije bilo riječi o vremenskom periodu kada bi se računi kupaca mogu odmrznuti.

U izvješću objavljenom u nedjelju navodi se kako je kompanija zamijenila odvjetnike angažirane prije samo nekoliko tjedana za nadzor procesa restrukturiranja. Prije dva dana, financijski regulator iz američke savezne države Vermont, označio je Celsius 'duboko nesolventnim' i tvrdio da su prethodne izjave Mashinskog i drugih predstavnika tvrtke o sigurnosti sredstava kupaca bile neistinite. Vermontski regulatori, zajedno s onima u najmanje pet drugih država, trenutno istražuju Celsius zbog odluke o zamrzavanju korisničkih računa.

Nakon tjedana nagađanja i glasina, odvjetnici Celsiusa službeno su obavijestili regulatore da tvrtka podnosi zahtjev za stečaj prema Poglavlju 11. Prema priopćenju, Celsius i neke od njegovih podružnica podnijele su dobrovoljne zahtjeve za reorganizaciju prema Poglavlju 11 Stečajnom sudu Sjedinjenih Država za južni okrug New Yorka.

15. svibanj 2024 04:06