Kripto
StoryEditor

Christine Lagarde priznala da je njen sin ulagao i izgubio na kriptovalutama

27. Studeni 2023.
Christine Lagarde

Predsjednica Europske središnje banke i poznata kripto kritičarka Christine Lagarde daje sve od sebe kako bi eurozona ostala izolirana od volatilnosti kripto imovine. No u petak je Lagarde priznala da to ne može postići ni za vlastitu obitelj.

Lagardein 30-godišnji sin ulagao je u kriptovalute protiv njezinih želja i ‘izgubio sve‘, priznala je francuska dužnosnica na sastanku gradske skupštine u Frankfurtu u petak, navodi se u izvješću Reutersa.

- Ignorirao me i izgubio skoro sav novac koje je uložio - rekla je Lagarde pred publikom studenata.

Lagarde je prošle godine javno progovorila o kripto ulaganjima svog sina, rekavši da je uložio u digitalnu imovinu unatoč njezinim brojnim neuspjelim intervencijama i pokušajima da ga uvjeri da čini pogrešku. Lagarde ima dva sina, obojicu u srednjim tridesetima, ali nikada nije javno pojasnila tko je od njih dvojice uložio u kripto.

Tek nakon što je konačno pretrpio značajne gubitke, Lagardein sin priznao je da je trebao poslušati svoju majku, izjavila je u petak šefica ECB-a.

- Nije bilo puno, ali izgubio je sve, izgubio je oko 60 posto. Kad sam tada imala još jedan razgovor s njim o tome, nevoljko je prihvatio da sam u pravu – izjavila je.

Šefica europskog bankarskog sustava već dugo glasno govori o svom preziru prema kriptu. Prošle je godine rekla da sva kripto imovina ‘ne vrijedi ništa‘ i da se ‘ne temelji se na ničemu‘. Na novinarsko pitanje trebaju li bitcoin ikada držati središnje banke, Lagarde je odbacila takvu mogućnost, te da to ‘ne dolazi u obzir‘.

Iako Lagarde otvoreno kritizira decentraliziranu digitalnu imovinu poput bitcoina i drugih kriptovaluta, već je godinama ključni zagovornik digitalnih valuta središnje banke (CBDC). Pod njezinim vodstvom Europska središnja banka počela je aktivno provoditi digitalni euro, iako još nije donesena konačna odluka o službenom pokretanju.

CBDC-ovi, kao i predloženi digitalni euro, elektroničke su verzije fiat valute koje omogućuju uzajamna elektronička plaćanja bez ovisnosti o posrednicima poput poslovnih banaka.

Iako je CBDC-ove već usvojila nekolicina zemalja, uključujući Bahame, Jamajku i Nigeriju, postali su politička točka u drugim zemljama poput SAD-a. Mnogi su skeptici CBDC označili kao ‘potpuno neameričkim‘ i pokušali ga zabraniti u nekoliko jurisdikcija, zbog potencijala da omogući vladama praćenje financijskih transakcija.

25. srpanj 2024 13:20