Kripto
StoryEditor

Cijena bitcoina dosegnula je najvišu razinu u 2023., zašto mali ulagači čekaju sa strane?

06. Prosinac 2023.
Bitcoin, ulaganje, investitori

Ukupna tržišna kapitalizacija kriptovaluta skočila je preko 1,55 bilijuna dolara 5. prosinca, potaknuta izvanrednim tjednim dobicima od 14,5 posto za bitcoin i 11 posto za ethereum. Naime, ova prekretnica, koja označava najvišu razinu u 20 mjeseci, potaknula je bitcoin da postane deveta najveća imovina kojom se može trgovati na svijetu, nadmašivši Metinu kapitalizaciju od 814 milijardi dolara.

Unatoč nedavnom porastu, analitičari su primijetili da potražnja malih ulagača i dalje relativno stagnira. Neki to pripisuju valovitim učincima inflatornog okruženja i smanjenog interesa za kredite, s obzirom da se kamatne stope i dalje kreću iznad 5,25 posto u SAD-u. Iako je objava analitičara Rajata Sonija možda dramatizirala situaciju u kojoj je napisao da male ulagače više brine hoće li moći platiti stanarinu i staviti hranu na stol, te da će vjerojatno početi obraćati pozornost pri vrhuncu u 2025. godini., u osnovi, u biti, vrijedi.

Brojni ekonomski pokazatelji SAD-a dosegnuli su rekordne razine, uključujući plaće i neto vrijednost kućanstva. Međutim, analitičar Ed Yardeni predložio da se ‘božićni rast’ na tržištu dionica već mogao dogoditi ranije ove godine, dok je S&P 500 porastao 8,9 posto u studenom.

Ovaj porast odražava smanjenje inflatornih pritisaka, snažne podatke o tržištu rada i nade ulagača da će Fed uskoro početi spuštati referentnu kamatnu stopu. Ipak, ulagači su i dalje oprezni, s otprilike 6 bilijuna dolara u fondovima tržišta novca, čekajući sa strane.

Jesu li mali ulagači propustili nedavne dobitke bitcoina i ethereuma?

Bez pouzdanog pokazatelja za praćenje sudjelovanja retail ulagača u kriptovalutama, za donošenje zaključaka neophodan je sveobuhvatan skup podataka, osim oslanjanja isključivo na Google trendove i rangiranje preuzimanja aplikacija povezanih s kriptovalutama. Da bi se utvrdilo jesu li mali ulagači propustili porast, bitno je da se pokazatelji usklade u različitim izvorima.

Premija Tethera u Kini služi kao dragocjeno mjerilo retail potražnje na kripto tržištu. Ova premija kvantificira razliku između peer-to-peer USDT trgovanja u juanima i vrijednosti američkog dolara. Prekomjerna aktivnost kupnje obično vrši pritisak na povećanje premije, dok bear market često svjedoči priljevu USDT-a na tržište, što rezultira popustom od 3 posto ili više.

Dana 5. prosinca, USDT premija u odnosu na juan dosegla je 1 posto, skromno povećanje u odnosu na prethodne tjedne. Međutim, ostaje unutar neutralnog raspona i nije probio prag od 2 posto više od pola godine. Gravitira li tok malih ulagača prema bitcoinu ili altcoinima, kineski ulagači primarno moraju pretvoriti gotovinu u digitalnu imovinu.

Skrećući pozornost na Google Trends, pretraživanja za ‘kupite bitcoin’ i ‘kupite kripto’ otkrivaju stabilan obrazac u posljednja tri tjedna. Iako nema konačnog odgovora na to što pobuđuje interes novih malih ulagača, ti se upiti obično vrte oko toga kako i gdje kupiti kriptovalute.

Naime, trenutni 90-dnevni indeks iznosi približno 50 posto, ne pokazujući znakove nedavnog poboljšanja. Ovi se podaci čine kontraintuitivnim, s obzirom da je bitcoin porastao za 53 posto u posljednjih 50 dana, dok je S&P 500 porastao za 4,5 posto u istom razdoblju. Važno je da kada se promatra kroz duži vremenski okvir, trenutne razine pretraživanja ostaju 90 posto ispod svoje najviše razine svih vremena u 2021.

Naposljetku, ključno je istražiti tržišta derivata, posebno trajne terminske ugovore (perpetuals), koji su preferirani instrument za trgovce na malo. Također poznati kao inverzni swapovi, ovi ugovori imaju ugrađenu stopu (funding rate) koja se prikuplja svakih osam sati. Pozitivna stopa financiranja sugerira veću potražnju za dugim pozicijama (long), dok negativna stopa ukazuje na povećanu potražnju za kratkim pozicijama (short).

Tjedna stopa financiranja za većinu kriptovaluta varira između 0,2 i 0,4 posto tjedno, signalizirajući malo veću potražnju za polugom među dugim pozicijama. Međutim, tijekom razdoblja rasta ova metrika može lako premašiti 4,3 posto, što trenutno nije slučaj ni za jednu od sedam najvećih kriptovaluta u smislu futures otvorenog interesa.

Trenutačno je priljev malih ulagača u ovom dijelu ciklusa zanemariv, osobito u smislu novih sudionika koji pokazuju pretjerani optimizam. Dok neki analitičari ukazuju na trend aplikacije Coinbase, bitno je uzeti u obzir da je Binance trenutno pod povećalom regulatora, a njegov osnivač Changzeng Zhao suočava se s potencijalnim pravnim problemima. Posljedično, postojeći mali trgovci možda su migrirali s offshore mjenjačnica na Coinbase, umjesto da najavljuju novi val kripto entuzijasta.

05. svibanj 2024 13:57