Kripto
StoryEditor

Cijena bitcoina porasla preko 26 tisuća dolara nakon informacija o inflaciji u SAD-u

15. Ožujak 2023.

Cijena bitcoina zabilježila je nagli porast preko 26 tisuća dolara, nakon što je Ministarstvo rada SAD-a objavilo najnovije podatke indeksa potrošačkih cijena (CPI) za veljaču 2023. godine.

CPI je prošlog mjeseca porastao 0,4 posto, a iz ministarstva napominju kako je indeks svih stavki koji označavaju inflaciju u SAD-u porastao za 6 posto u odnosu na prošlu godinu.

CNBC je izvijestio da su tradicionalna tržišta nestabilna nakon objave podataka, dok je kripto tržište reagiralo pozitivno. Bitcoin je zabilježio porast cijene zajedno s ethereumom, prema podacima CoinMarketCapa.

CPI odražava obrasce potrošnje potrošača na predmete kao što su hrana, stanovanje, prijevoz, odjeća, medicinska skrb i rekreacija. Koristi se za prilagodbu plaća, beneficija i plaćanja socijalnog osiguranja, mjerenje ekonomskih rezultata i određivanje monetarne politike.

U priopćenju Ministarstva rada napominje se da je indeks najviše pridonio mjesečnom povećanju svih stavki, što čini 70 posto povećanja CPI-a u veljači 2023. godine. Pridonijeli su i indeksi za hranu, rekreaciju, opremanje i poslovanje kućanstva.

Indeks hrane porastao je prošlog mjeseca 0,4 posto, dok je indeks hrane kod kuće porastao 0,3 posto. Energetski indeks smanjen je za 0,6 posto, dok su indeksi prirodnog plina i loživog ulja također smanjeni u veljači.

Kripto zajednica na Twitteru je dala svoj komentar. Anthony Pompliano, suosnivač i partner Morgan Creek Digitala, iznio je svoje mišljenje u nizu tweetova, ističući zahvalnost cijene bitcoina kao odgovor najnovijih inflacijskih brojeva.

Zagovornica bitcoina i osnivačica i izvršna direktorica Custodia banke Caitlin Long, istaknula je cijenu najveće kriptovalute nakon burnog tjedna u kojem su američki regulatori zatvorili Silicon Valley i Signature banke.

25. travanj 2024 09:14