Kripto
StoryEditor

DeFi projekt obitelji Trump želi osigurati dominaciju američkog dolara

05. Rujan 2024.

Iako se ne zna mnogo o kriptoprojektu obitelji Trump, najnovija izjava World Liberty Financiala sugerira da želi proširiti korištenje stablecoina vezanih za američki dolar u decentraliziranim financijama. U objavi od 4. rujna na X-u platforma za decentralizirano financiranje (DeFi) koja tek treba biti pokrenuta tvrdi da je jedan od njezinih ključnih ciljeva potaknuti masovno prihvaćanje stablecoina i decentraliziranih financija.

– Želimo da stablecoini vezani za SAD ostanu svjetsko sredstvo namire sljedećih 100 godina – piše na X-u.

– Širenjem stablecoina vezanih za SAD po cijelom svijetu, osiguravamo nastavak dominacije američkog dolara, osiguravajući financijsko vodstvo i utjecaj Amerike na globalnoj sceni – dodaje se.

Sve je veća zabrinutost da bi američki dolar mogao izgubiti dominaciju kao svjetske pričuvne valute i prelaska na međunarodne transakcije i trgovinu robom. Međuvladina organizacija BRICS, koja se sastoji od Brazila, Rusije, Indije, Kine, Južne Afrike, Irana, Egipta, Etiopije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, dodatno je pojačala strahove zalažući se za trgovinu robom koristeći valute koje nisu američki dolar.

U međuvremenu, tržišna kapitalizacija stablecoina, isključujući algoritamske stablecoine, već je doživjela gotovo 12 mjeseci uzastopnog rasta, dosegnuvši novu najveću vrijednost svih vremena od 169 milijardi dolara 5. rujna, prema DefiLlami. Svih pet najvećih stablecoina prema tržišnoj vrijednosti vezani su za američki dolar. 

Suradnja s DeFi protokolom Aave

Uz pozitivne komentare o stablecoinima, projekt je zadirkivao partnerstvo i suradnju s DeFi protokolom Aave, što vjerojatno ukazuje da će World Liberty Financial biti izgrađen na ethereum blockchainu. U posljednja 24 sata, cijena aave tokena na CoinMarketCapu porasla je na 138 dolara, u odnosu na najnižu vrijednost od 4. rujna od 116 dolara.

Prema World Liberty Financialu, projekt će biti više od samo ‘još jedne neprijateljske kopije’ jer povijest pokazuje da ‘oni to ne rade’. Projekt je također tvrdio da surađuje s vrhunskim sigurnosnim stručnjacima koji su pregledali kod kako bi pomogli u korištenju najboljih praksi. Donald Trump prethodno je objavio nekoliko zagonetnih objava o World Liberty Financialu, nejasno ga pozicionirajući kao uslugu koja će pomoći korisnicima da zaobiđu tradicionalno bankarstvo i uspostave SAD kao ‘kripto prijestolnicu’ svijeta.

Do sada su se oni koji su povezani s tim pothvatom suočavali s napadima hakera i prevaranata. 8. kolovoza, Eric Trump morao je pojasniti da memecoin Restore the Republic (RTR) ni na koji način nije povezan s projektom nakon što je porastao za 155 milijuna dolara u roku od nekoliko sati od svog debija na temelju glasina da je dio World Liberty Financiala.

Također, 30. kolovoza, službena grupa World Liberty Financial Telegram morala je osuditi niz lažnih oglasa i poklona koji su pokušavali zaraditi od pompe oko projekta. Prevaranti su također uspjeli hakirati X račune Lare i Tiffany Trump 4. rujna i objavili lažne poveznice tvrdeći da su povezani s World Liberty Financialom.

05. rujan 2024 13:07