Kripto
StoryEditor

Dionice tvrtke Semler Scientific porasle za 33 posto nakon ulaganja u bitcoin

29. Svibanj 2024.

Još jedna javna tvrtka usvojila je bitcoin kao svoju primarnu rezervnu imovinu, signalizirajući rastući trend među tvrtkama s malom kapitalizacijom koje žele pokrenuti svoj rast. Semler Scientific, proizvođač medicinskih uređaja koji trguje na Nasdaqu pod oznakom SMLR, objavio je u utorak da je kupio 581 bitcoina za 40 milijuna dolara, uključujući naknade i troškove.

- Naša strategija kupnje bitcoina naglašava naše uvjerenje da je bitcoin pouzdana pohrana vrijednosti i uvjerljivo ulaganje. Vjerujemo da bitcoin ima potencijal za generiranje ogromnih povrata jer postaje sve više prihvaćen kao digitalno zlato - rekao je predsjednik uprave Eric Semler.

Odmah nakon objave, dionice SMLR-a porasle su za 33 posto na 31,08 dolara, započinjući snažan oporavak nakon neprestanih gubitaka od godišnjeg rekorda od 51 dolara u veljači. Prema Yahoo Financeu, ukupna tržišna kapitalizacija tvrtke sada iznosi 216 milijuna dolara.

Otkako je MicroStrategy, sada najveći korporativni posjednik bitcoina na svijetu u vrijednosti od 14,5 milijardi dolara, najavio svoju prvu kupnju bitcoina 2020., dionice tvrtke su porasle u vrijednosti za više od 1.000 posto.

Isto tako, japanska tvrtka Metaplanet koja se bavi nekretninama gotovo je utrostručila svoju vrijednost otkako je prije manje od dva mjeseca objavila svoju bitcoin strategiju. U utorak je Metaplanet objavio da će kupiti bitcoin za još 250 milijuna jena (1,6 milijuna dolara).

Međutim, nisu sve takve objave legitimne. Krajem ožujka, dionice opskurne holding kompanije pod nazivom Nilam Resources porasle su 1.000 posto nakon što je tvrtka obećala dolaznu kupnju bitcoina u iznosu od 1,72 milijarde dolara, prije nego što je utišala investitore i dan kasnije strmoglavo pala.

Kao i njegovi prethodnici, Semler je hvalio bitcoin kao ‘oskudnu i konačnu’ imovinu koja može poslužiti kao razumno sigurno utočište i imovina za skladištenje vrijednosti bolja od zlata.

Nadalje, nakon što je svjedočila ‘institucionalizaciji’ bitcoina kroz svoje vrlo uspješne spot ETF-ove pokrenute u siječnju, tvrtka je zaključila da bi bitcoin bio najproduktivnije mjesto za ulaganje viška novca iz poslovanja s medicinskim proizvodima.

- Bitcoin će trajno služiti kao glavna investicija riznice Semler Scientifica, ovisno o tržišnim uvjetima i očekivanim novčanim potrebama Semler Scientifica - napisala je tvrtka.

27. srpanj 2024 01:42