Kripto
StoryEditor

Dogecoin druga najveća kriptovaluta koja se rudari

19. Rujan 2022.

Budući da je ethereum merge sada završen, a najveći blockchain za NFT-ove i decentralizirane aplikacije prebačen na proof-of-stake sustav, dogecoin je sada druga najveća proof-of-work kriptovaluta nakon bitcoina po tržišnoj kapitalizaciji.

U početku lansiran 2013. godine kao šala, dogecoin je trenutno deseta najveća kriptovaluta, s tržišnom kapitalizacijom od 7.95 milijardi dolara.

Dogecoin se, poput bitcoina, rudari pomoću proof-of-worka, što znači da rudari koriste računala i znatnu količinu energije za rješavanje složenih matematičkih jednadžbi, validirajući transakcije i primajući doge kao nagradu.

Rudari svakodnevno proizvedu otprilike 14,4 milijuna dogea, prema platformi za kripto praćenje Currency.com. Trenutno je u optjecaju 132,6 milijardi tokena. Za razliku od bitcoina, koji ima ograničenu ponudu od 21 milijun koji će ikada postojati, dogecoin ju nema.

Posljednjih godina dogecoin si je pronašao najvećeg zagovornika u najbogatijoj osobi na svijetu, Elonu Musku, koji je na Twitteru prvi put spomenuo dogecoin 2019. godine i uzrokovao meme tokenmaniju na kripto tržištu.

Ali čak ni Muskova podrška nije mogla spasiti doge od oštre kripto zime. Trenutno se dogecoinom trguje po cijeni od 0,05 dolara, što je ogroman pad u odnosu na najvišu razinu svih vremena od 0,73 dolara 8. svibnja 2021., istog dana kada se Musk pojavio u Saturday Night Liveu. To je pad od 91,89 posto.

Prošlog mjeseca, kripto mjenjačnica Coinme najavila je dodavanje dogecoina na popis opcija na svojim bankomatima kroz dogovor s operaterom kioska kovanica Coinstar. Bankomat također podržava bitcoin, chainlink, ethereum, litecoin, stellar i polygon.

27. travanj 2024 02:19