Kripto
StoryEditor

Dogecoin ponovno raste nakon što ga je Musk spomenuo u Pennsylvaniji

18. Listopad 2024.

Dogecoin je porastao u vrijednosti nakon što je Elon Musk nakratko spomenuo ime najveće meme kriptovalute tijekom sastanka gradske vijećnice u Folsomu u Pennsylvaniji u četvrtak.

Tijekom događaja u srednjoj školi Ridley, jedan je sudionik pitao Muska bi li vodio novi ‘Odjel za učinkovitost vlade’ (Department of Government Efficiency). Musk je odgovorio bezbrižnim osmijehom, ‘Da, Doge’, izazvavši klicanje i pljesak publike.

Vrijednost dogecoina od tada se popela na 0,13 dolara i porasla je za više od 9,4 posto u posljednja 24 sata. Njegova tržišna kapitalizacija također je porasla na 19,6 milijarde dolara, prema podacima CoinGecka.

Muskovo razigrano spominjanje dogecoina nije bilo posve iznenada, uslijedilo je samo nekoliko tjedana nakon što je Trump pokrenuo novu inicijativu za smanjenje onoga što on i Musk smatraju vladinim rasipanjem.

Trump je u rujnu predložio Komisiju za učinkovitost (D.O.G.E) na čelu s Muskom, sa zadatkom da provede kompletnu financijsku reviziju i reviziju učinka cijele federalne vlade. Musk je javno podržao ideju, nazvavši je prilikom za otključavanje ogromnog prosperiteta za Ameriku.

Doge zajednica brzo je protumačila Muskov šaljivi komentar kao još jednu suptilnu podršku kriptovaluti, koja je često rasla nakon njegovih javnih izjava.

Tijekom proteklih sedam dana, doge je porastao gotovo 25 posto, što ga čini najviše rastućim među deset najvećih kriptovaluta prema tržišnoj kapitalizaciji.

Musk je prisustvovao događaju koji je organizirao Trumpov America PAC, kako bi potaknuo registraciju birača u predgrađima Philadelphije uoči predsjedničkih izbora 2024. godine.

Milijarderova uključenost u Trumpovu kampanju nadilazi javnu podršku. Preko America PAC-a, Super PAC-a koji podržava Trumpa i druge republikanske kandidate, Musk je donirao više od 70 milijuna dolara uoči izbora 2024. godine.

Porast dogecoina ukazuje na kontinuiranu osjetljivost kriptovalute na Muskove javne izjave, kao što se vidjelo ranije ovog tjedna kada je tweetao: ‘D.O.G.E. će to popraviti’, kao odgovor na odluku Kalifornije da blokira lansiranje SpaceX-a.

Iako se tweet naizgled odnosio na toliko hvaljeni državni odjel za učinkovitost, tržište ga je promatralo kao još jednu namjernu vezu između Muskova humora i meme kriptovalute.

Stvoren kao šala 2013., dogecoin je od tada izrastao u top deset kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji, kreirajući tako ikonične memeove u kripto zajednici.

Iako je ostao u padu za više od 80 posto u odnosu na vrhunac iz 2021., Muskova podrška mu je dala snagu, a doge često raste nakon njegovih tweetova i javnih spominjanja.

18. listopad 2024 14:26