Kripto
StoryEditor

Dolar dosegnuo najvišu razinu u 20 godina: što to znači za bitcoin?

26. Rujan 2022.
bitcoin, kripto, SAD

Bitcoin se bori s dolarom i gubi. Dolarov indeks (DXY), financijski instrument koji mjeri cijenu američkog dolara prema košarici drugih valuta, dosegnuo je u petak novu najvišu razinu u 20 godina, šaljući ostale svjetske valute i rizičnu imovinu niže. DXY, koji mjeri vrijednost dolara prema košarici drugih valuta, premašio je 114,5 danas. Trenutačno trguje po cijeni od oko 113,2 u vrijeme pisanja, prema podacima TradingViewa.

Kripto tržište posljednjih je tjedana posebno teško pogođeno zbog obnovljene snage dolara. U kolovozu je bitcoin uživao u kratkom rastu na 25.200 dolara dok se dolar povlačio s najviših razina u srpnju. Međutim, od tada su sve kriptovalute u padu pod težinom rastućeg dolara. Bitcoin sada trguje ispod važne razine od 20.000 dolara, oko 19.100 dolara, dok svjetska rezervna valuta nastavlja rasti.

Velik dio pozitivne akcije cijene dolara može se povezati s rastom kamatnih stopa Federalnih rezervi. Dok Fed povećava stope u borbi protiv inflacije, pooštrava dolarsku likvidnost. To bi trebalo pomoći u smanjenju inflacije tako što će poskupjeti pozajmljivanje novca, čime bi se smanjila potražnja. Međutim, jedna od nuspojava takvog režima je da čini dolar mnogo atraktivnijom investicijom. 

Pooštravanje dolarske likvidnosti znači da sudionici na tržištu imaju manje novca za ulaganje u rizičniju imovinu poput kriptovaluta i dionica. To pak smanjuje potražnju, uzrokujući pad cijena imovine. Federalne rezerve su također prestale kupovati američke trezorske obveznice kao dio svoje politike pooštravanja. To je uzrokovalo rast prinosa na američke obveznice, što pomaže rastu vrijednosti dolara kako sve više ulagača kupuje te obveznice.

Dollar Milkshake Theory

Ne radi se samo o kriptu i dionicama koje pate od jakog dolara. Kako je Fed počeo povećavati stope u borbi protiv inflacije prije drugih zemalja i sve je agresivniji u veličini svojih povećanja, likvidnost globalne ekonomije slijeva se u američki dolar rekordnim tempom.

Taj je učinak skovao izvršni direktor Santiago Capitala Brent Johnson pod nazivom Dollar Milkshake Theory. Pretpostavlja se da će dolar usisavati likvidnost iz drugih valuta i zemalja širom svijeta kad god Fed prestane tiskati zbog svog statusa svjetske rezervne valute.

Od kad je Fed isključio 'money printer' i počeo provoditi restriktivnu politiku u ožujku, čini se da se odigrava milkshake teorija dolara. Euro, valuta koja dobiva najveći ponder prema dolaru u DXY-u, pala je tijekom 2022., a nedavno je dosegnula novu najnižu razinu u 20 godina od 0,97 prema dolaru.

Druge svjetske valute ne prolaze puno bolje. Japanski jen pao je u četvrtak na najnižu razinu u 24 godine, što je potaknulo vladinu intervenciju kako bi se pomoglo jačanju valute. Iako je Europska središnja banka odgovorila na slabljenje eura povećanjem kamatnih stopa, japanska središnja banka to je dosad odbila učiniti. To je zato što se aktivno bavi kontrolom krivulje prinosa, zadržavajući kamatne stope na -0,1 posto dok kupuje neograničen iznos 10-godišnjih državnih obveznica kako bi se mogao zadržati prinos na ciljanih 0,25 posto.

Kako stvari stoje, imovini poput kriptovaluta sve je teže pronaći snagu usred pogoršanja globalne ekonomije. Međutim, postoji nekoliko znakova na koje ulagači mogu pripaziti, a koji bi mogli ukazivati na  kraj dominacije dolara i njegove udarne učinke. Ako podaci indeksa potrošačkih cijena (CPI) sljedećeg mjeseca zabilježe zapažen pad, ulagači bi se mogli okrenuti rizičnijoj imovini u nadi da će Fed ublažiti povećanje kamatnih stopa.

Na drugim mjestima, rezolucija o sadašnjem rusko-ukrajinskom ratu mogla bi pomoći u ublažavanju globalne energetske krize smanjenjem troškova nafte i plina. Ipak, za sada, rast dolara ne pokazuje nikakve znakove usporavanja, a to bi kripto moglo držati zarobljenim blizu svojih godišnjih najnižih razina.

25. travanj 2024 21:57