Kripto
StoryEditor

Domaća kripto afera: Prvi ‘red flag‘ trebalo bi biti uplaćivanje novca na račun

24. Svibanj 2023.

U proteklih nekoliko dana mnogi portali prenijeli su vijest o najnovijoj domaćoj kripto aferi. Informacije su zasad nepotpune i mijenjaju se svakog dana.

Riječka tvrtka BitLucky koja se navodno bavila trgovanjem kriptovaluta navodno je oštetila 700 svojih klijenata za iznos oko 15 milijuna dolara. Prvotni iznos koji je spominjan bio je 70 milijuna eura, tako da se ne može sa sigurnošću potvrditi ni sadašnji procijenjeni iznos.

Zatim, prvotne glasine bile su da se Luka Burazer i Eugen Travalja skrivaju u Lici, no jučer je Jutarnji objavio kako ulagači u BitLucky tvrde kako su pobjegli iz Hrvatske.

Oglasili su se redom ministar financija Marko Primorac, navodeći kako vlada radi na više zakonskih inicijativa i reformi prema regulaciji kripto tržišta, guverner HNB-a Boris Vujčić, rekavši kako je HNB otpočetka upozoravao da kripto tržište nije regulirano te kako onaj tko mu se izlaže treba biti vrlo oprezan i Hanfa koja je izjavila kako BitLucky nije registriran u Sudskom registru za djelatnost razmjene virtualnih i fiducijarnih valuta, niti skrbnička usluga novčanika, stoga nije u djelokrugu agencije.

Oglasio se i UBIK, Udrugu za blockchain i kriptovalute, koji je izjavio kako Luka Burazer nije bio istaknuti član hrvatske kripto-zajednice i nije sudjelovao na konferencijama u organizaciji UBIK-a ili drugdje u Hrvatskoj, suprotno medijskim navodima.

- Naša je udruga od samog osnivanja jasno komunicirala potrebu reguliranja ove kompleksne tehnologije, zbog čega je posebne napore ulagala u dijalog s regulatorima i drugim relevantnim državnim tijelima – napisali su iz UBIK-a u priopćenju za javnost.

I tako dolazimo do pitanja kako se moglo spriječiti da 700 ljudi u prosjeku izgubi oko 20 tisuća eura. Najjednostavniji odgovor bio bi regulacijom. Na tom području intenzivno se radi u Europskoj Uniji koja je nedavno izglasala zakonodavni okvir o tržištima kripto imovine (MiCA).

- MiCA regulativom definiraju se vrste kripto imovine, uvjeti za izdavanje i trgovanje takvom imovinom, ali i zahtjevi za registraciju djelatnosti i pravila poslovanja subjekata koji pružaju usluge povezane s kripto imovinom te zaštita njihovih potrošača – izjavila je Morana Vukić Perak u nedavnom intervjuu za Lider upravo o regulaciji kripto industrije.

Logičan i smislen odgovor kripto zajednice bio bi edukacijom. I zaista iskusniji kripto ulagači odmah bi ukazali na dvije stvari: nerealna obećanja i visoki povrati i nedostatak transparentnosti.

Nerealna obećanja i visoki povrati

Općenito s projektima kriptovaluta koji obećavaju visoke povrate ili jamče minimalan rizik treba biti oprezan. BitLucky navodno je obećavao mjesečne povrate između 5 i 25 posto, a uzimao proviziju između 20 i 40 posto.

Investicije koje zvuče predobro da bi bile istinite često i jesu. Zlonamjerni pojedinci mogu koristiti takva obećanja kako bi privukli ulagače u piramidalne sheme. I zato uvijek treba biti oprezan i skeptičan kada procjenjujete mogućnosti ulaganja.

Nedostatak transparentnosti

Transparentnost je ključni aspekt svakog legitimnog kripto projekta. BitLucky imao je model ‘zatvorene zajednice‘ u kojem su klijenti Burazeru uplaćivali novac, a on bi taj novac koristio za trgovanje kriptovalutama. Najmanji ulog navodno je bio oko 15 tisuća kuna.

Prvi ‘red flag‘ trebao bi biti samo uplaćivanje novca na račun. Drugi je nedostatak jasnih i transparentnih informacija o samom poslovanju. Nitko ne može sa sigurnošću reći je li Burazer doista trgovao kriptovalutama ili je povrate isplaćivao depozitima novih klijenata, što BitLucky čini klasičnom ponzi shemom.

Klijenti su potpisivali tzv. ‘ugovore‘ na određene vremenske periode, čime je Burazeru olakšano da u trenutku isteka ugovora ima spreman novac za klijenta koji želi isplatiti ‘zarađeni iznos‘.

Sve to zvuči vrlo sumnjivo i zapravo nema nikakve veze s kriptom. Burazer je na isti način mogao promovirati da trguje dionicama, ali naravno pojam ‘kripto‘ zvuči puno privlačnije zbog asocijacije na veliku volatilnost i ‘bogaćenje preko noći‘.

Ljudska priroda vjerojatno se nikada neće promijeniti, uvijek će biti onih pojedinaca koji su u potrazi za velikim i laganim bogaćenjem bez truda i istraživanja, a kriminalci će uvijek biti korak ispred i osmišljavati nove kompleksnije prevare.

26. travanj 2024 01:37