Kripto
StoryEditor

Ethereum na korak do Shanghai nadogradnje

16. Ožujak 2023.

Ethereumova Shanghai nadogradnja, koja će omogućiti povlačenje uloženog ethera u staking, uspješno je završila posljednji korak u izgradnji svog dugo očekivanog travanjskog lansiranja, potvrdili su ethereum core developeri.

Goerli testnet, u osnovi sveobuhvatna proba Shanghaia, pokrenuta je u utorak navečer, a finalizirana otprilike 90 minuta kasnije. Prema više ethereum programera, kratko kašnjenje uzrokovali su neki validatori koji pokreću starije verzije klijenata. Međutim, ti su validatori brzo ažurirani, što je omogućilo probnoj mreži da se uspješno riješi.

Nije bilo drugih problema s pokretanjem testnet mreže ili njegovim funkcijama, što je navelo jednog programera Zaklade Ethereum da izjavi kako je mainnet sljedeći na redu.

S Goerlijem u pogonu, validatori sada mogu simulirati proces povlačenja stakeanog ethera s ethereum blockchaina. Možda zato što je testnet dopuštao samo prijenose fiktivnih sredstava, mreža se isprva borila da privuče dovoljno validatora da ga isprobaju.

- Jedan challenge s validatorima testneta jest da, s obzirom da je ETH bezvrijedan, manje je poticaja za pokretanje validatora - napisao je Tim Beiko na Twitteru.

Uskoro će, međutim, financijski ulozi postati vrlo stvarni. Otkako je ethereum započeo svoj prijelaz na model proof-of-stake, korisnici mogu sudjelovati u stakingu i ostvariti dodatan prinos potvrđivanjem transakcije na lancu.

Developeri učinili sve da ubrzaju izlazak 

Otkad je staking na ethereuemu debitirao krajem 2020. godine, 29,22 milijarde dolara vrijednog ethera položeno je u program. To je oko 14,67 posto svih ethera koji su trenutno u optjecaju.

Ipak, sredstva i nagrade koje su prikupili još se ne mogu povući iz ethereuma. Shanghai će omogućiti tu sposobnost povlačenja, a prema izgledu izvršenja Goerli testneta, taj bi prijelaz trebao proći glatko.

Međutim, kada će se točno ta tranzicija dogoditi, bilo je pitanje neke prijepornosti. Možda zbog ogromnog financijskog pritiska za pokretanje Shanghaia i priljeva validatora (prvenstveno od posredničkih tvrtki koje nude usluge stakinga retail korisnicima) s ogromnim iznosima pasivno generirane dobiti, ethereumovi core developeri učinili su sve što je u njihovoj moći kako bi nadogradnja izašla što je brže moguće.

U siječnju su ti programeri uklonili druga prijeko potrebna poboljšanja ethereuma iz Shaghai nadogradnje kako bi ubrzali izlazak. Otprilike u isto vrijeme, čak su donijeli odluku da izbjegnu uključivanje manjih tehničkih podešavanja, što su neki temeljni programeri kritizirali kao nerazboritu žrtvu napravljenu nauštrb dugoročnog zdravlja ethereuma.

Ranije ovog mjeseca, core developeri potvrdili su da bi, ako se Goerli lansira 14. ožujka, moglo očekivati da će prava Shanghai nadogradnja biti puštena u rad negdje sredinom travnja. 

25. travanj 2024 04:04