Kripto
StoryEditor

EU raspravlja o izmjenama uredbi MiCA-e

05. Veljača 2024.
MiCA zakon 

Europska unija prošle je godine jednoglasno izglasala prijedlog Zakona o tržištima kripto imovine (MiCA), koji većina smatra prvim sveobuhvatnim zakonodavstvom koje se bavi cjelokupnom kripto industrijom.

MiCA je, sama po sebi, dio većeg skupa financijskih zakona poznatih kao DORA, ali je također dala razlog mnogim kripto tvrtkama da razmotre premještanje većine svojih operacija u EU.

Iako je MiCA objavljena još u lipnju 2023., već su održana dva savjetovanja u vezi s prijedlogom zakona, s još jednim u travnju, prije nego što prvi dio zakona stupi na snagu u lipnju 2024. Očekuje se da će ostale odredbe stupiti na snagu u prosincu 2024.

Predložene iznimke omogućile bi europskim korisnicima više slobode dok bi i dalje štitile one koji manje razumiju tehnologiju.

Dokument koji je podnijela Europska uprava za vrijednosne papire i tržišta (ESMA) uzeo je u obzir prethodne povratne informacije o tvrtkama koje posluju izvan EU-a i odlučio napraviti iznimke za njih kada je to potrebno.

Dok je prethodno tijelo namjeravalo zabraniti tvrtkama izvan EU-a da nude kripto imovinu i usluge građanima EU-a, nova odredba će im to omogućiti ako dođe do obrnutog traženja, isključivo na vlastitu inicijativu i odgovornost pojedinca.

To bi omogućilo iskusnim kripto ulagačima koji traže nišne ponude više mogućnosti za legalno ulaganje, a istovremeno bi zaštitilo neiskusne ulagače od mogućih posljedica poslovanja s poduzećima u kojima pravni lijek može biti teži.

- ESMA je prethodno naglasila da je pružanje usluga ili aktivnosti kripto-imovine od strane tvrtke iz treće zemlje strogo ograničeno MiCA-om na slučajeve u kojima je takva usluga pokrenuta isključivo na vlastitu inicijativu klijenta. Ovo izuzeće treba shvatiti kao vrlo usko i ne može se pretpostaviti niti iskorištavati za zaobilaženje MiCA-e - stoji u priopćenju.

- ESMA i nacionalna nadležna tijela, putem svojih nadzornih i provedbenih ovlasti, poduzet će sve potrebne mjere za aktivnu zaštitu ulagača sa sjedištem u EU i pružatelja usluga kripto imovine koji su usklađeni s MiCA-om od nedopuštenih upada - dodaje se.

ESMA preporuča ulagačima da pročitaju dokument i podnesu sve zahtjeve do 29. travnja, kada će regulatori raspravljati o njemu.

Regulator također traži povratne informacije o mogućoj kvalifikaciji kripto imovine kao financijskih instrumenata, definiranih kao monetarni ugovor. Ako bi se kripto imovina kvalificirala kao monetarni ugovor, više ne bi bila podložna MiCA-i, umjesto toga potpala bi pod regulatornu nadležnost drugog zakona poznatog kao MiFID II.

30. travanj 2024 01:50