Kripto
StoryEditor

FBI zaplijenio 260 tisuća dolara kripto sredstava uz pomoć kripto detektiva ZachXBT-a

06. Veljača 2023.

FBI je zaplijenio kriptovalute i luksuznu robu u vrijednosti od 260 tisuća dolara od prevaranta Chasea Senecala, zvanog Horror (HZ), prema dokumentu 4. veljače.

Iz agencije su rekli kako su zaplijenili dva NFT-a, Bored Ape 9658 i Doodle 3114, procijenjeni na 104.856, odnosno 116.433 dolara. Američka agencija također je zaplijenila Audemars Piguet Royal Oak sat u vrijednosti od 41.000 dolara. Operacija je izvedena 24. listopada 2022. godine.

Kako je ZachXBT pomogao FBI-u?

FBI se oslanjao na istragu poznatog anonimnog on-chain detektiva ZachXBT-a kako bi pronašao prevaranta, koji je navodno odgovoran za brojne napade na nekoliko projekata NFT-a.

Osim toga, HZ i drugi prevaranti također su ciljali Discord servere nekoliko projekata kao što su Anata, Lacoste, BAYC Otherside, 333 Club, između ostalih.

ZachXBT je pratio HZ-a nakon što je na Twitteru objavio sliku Audemars Piguet sata, te je otkrio kripto adresu povezanu s prevarantom, otkrivši da je sat platio 47.500 dolara.

3. veljače, ZachXBT je rekao da je ‘vrlo sretan‘ što je njegova istraga pomogla vlastima.

Vlasti pojačavaju kripto nadzor

Američke savezne agencije, poput FBI-a, nedavno su povećale kontrolu nad kripto prostorom. Samo u siječnju 2023. vlasti su postigle napredak u svojim istragama o propalom kripto carstvu Sama Bankman-Frieda i hakeru Mango Marketsa Avrahamu Eisenbergu.

Nedavno je predsjednik CFTC-a Rostin Behnam obećao da će pokrenuti više provedbenih mjera protiv nesukladnih kripto projekata. To je također stav sestrinske agencije, SEC-a, koja je u više navrata pozivala kripto tvrtke da se registriraju kod nje. SEC se također nalazi u trenutnoj tužbi protiv Ripplea.

Uspon lažnih NFT projekata

Drugi kripto istražitelj Coffezilla otkrio je da je MMA borcu Dillonu Danisu platio 1.000 dolara za promociju lažnog NFT projekta. Danis svojim sljedbenicima nije rekao da je plaćen za promociju, niti je proveo bilo kakvu dubinsku analizu projekta.

04. svibanj 2024 15:11