Kripto
StoryEditor

Glasovanje o MiCA-i, ključnom europskom kripto zakonodavstvu, ponovno odgođeno

19. Siječanj 2023.

Europska unija nastavlja s odgađanjem kripto regulacije. Zastupnici u Europskom parlamentu ove veljače neće glasovati o uredbi o tržištima kripto imovine (Markets in Crypto Assets, MiCA), kako je prvotno planirano, već u travnju 2022., navodi se u izvješću.

MiCA uredba predstavljala bi velik korak prema uspostavi pravila o tome kako bi digitalna imovina i kripto industrija općenito trebala biti regulirana u svih 27 zemalja članica EU-a.

Ovo je drugi put da je zakon odgođen. Glasovanje je prvotno bilo zakazano za prosinac. Do kašnjenja je, kako se izvješćuje, došlo zbog problema s prijevodom, budući da dokument na 400 stranica treba biti preveden na sva 24 službena jezika u Uniji.

Između ostalog, MiCA nastoji nametnuti propise pružateljima usluga kripto imovine i izdavateljima stablecoina. Od pružatelja usluga zahtijevale bi se stroge provjere identiteta u cilju borbe protiv pranja novca, utaje poreza i financiranja terorizma. Izdavatelji stablecoina također bi trebali imati dovoljne rezerve kako bi izbjegli još jednu situaciju poput terrinog kolapsa.

MiCA također nastoji uvesti ograničenja za stablecoine denominirane u dolarima kao što su USDT i USDC, zbog zabrinutosti u pogledu očuvanja suvereniteta eura.

Uredba cilja i na kripto rudare, koji mogu biti prisiljeni da transparentno objavljuju podatke o svojoj potrošnji energije, zbog zabrinutosti za okoliš. Europska unija nedavno je odlučila da neće uspostaviti zabranu protokola proof-of-work po kojem funkcionira bitcoin.

25. travanj 2024 21:06