Kripto
StoryEditor

Grayscale nastavlja borbu za bitcoin spot ETF-om

27. Travanj 2022.

Grayscale je obnovio višemjesečni napor kako bi uvjerili Komisiju za vrijednosne papire i burze (SEC) da odobri pretvaranje Bitcoin Trusta tvrtke za kripto investicije vrijednog 40 milijardi dolara u fond kojim se trguje na burzi (ETF).

ETF-ovi objedinjuju vrijednosne papire poput dionica ili robe i omogućuju ulagačima da kupuju dionice tih paketa bez izravnog posjedovanja imovine. Postoje dvije glavne vrste bitcoin ETF-ova: bitcoin futures (ugovori o izvedenicama koji nagađaju o cijeni kriptovalute) i bitcoin spotovi (koji trguju prema trenutnoj cijeni bitcoina).

Grayscale nastoji pokrenuti potonji, bitcoin spot ETF. Bio bi to prvi takve vrste, iako je SEC do sada odobrio četiri bitcoin futures ETF-a, nije odobrio niti jedan bitcoin spot ETF.

U pismu poslanom SEC-u prošlog tjedna, kojeg se dotaknuo i Financial Times, Grayscaleovi odvjetnici tvrdili su da je način na koji je regulatorna agencija odobrila četvrti bitcoin futures ETF, Teucrium, ranije ovog mjeseca, otvorio vrata bitcoin spot ETF-u.

Odvjetnici Grayscalea tvrdili su da je prva tri bitcoin futures ETF-a odobrio SEC prema Zakonu o investicijskim društvima iz 1940. godine. Teucrium ETF je, međutim, odobren prema Zakonu o vrijednosnim papirima iz 1933. godine, prvi. SEC je ranije izjavio da je aktom iz 1940. ponuđena određena zaštita ulagatelja koja nije obuhvaćena aktom iz 1933. godine. Implikacija je da su, budući da se bitcoin spot ETF-ovi nisu mogli podnijeti putem akta iz 1940. godine, ponudili nedovoljnu zaštitu investitora.

- Vjerujemo da Teucrium potvrđuje temeljnu točku, da kada je riječ o odobravanju proizvoda kojima se trguje na burzi, ne postoji osnova za tretiranje spot bitcoin proizvoda drugačije od bitcoin futures proizvoda - napisali su odvjetnici.

SEC će vjerojatno do srpnja odlučiti o Grayscaleovom zahtjevu za ETF. Prije samo nekoliko tjedana, izvršni direktor Grayscalea Michael Sonnenshein izjavio je da će razmotriti tužbu protiv SEC-a ako  ponuda bude odbijena. Netom nakon što je objavljena odluka o Teucriumu, Sonnenshein je na Twitteru napisao da kada je u pitanju navodna razlika između bitcoin futures i bitcoin spot ETF-a, SEC više ne može navoditi opravdani čin iz 40-ih kao diferencijacijski faktor.

11. rujan 2024 17:48