Kripto
StoryEditor

HUB: Zabilježen je povećan broj poziva u vezi ulaganja u kriptovalute s velikim povratom

21. Rujan 2023.

Hrvatska udruga banaka (HUB) obavijestila je da je u posljednje vrijeme zabilježen povećan broj poziva prema klijentima banaka u kojem ih nepoznati pozivatelji obavještavaju o jedinstvenoj prilici za ulaganje u kripto valute s velikim povratom za mali ulog.

Pozivatelj najavljuje potencijalnoj žrtvi da će joj dostaviti elektroničku poštu s poveznicom na kojoj je moguće instalirati aplikaciju i unijeti kopiju osobne iskaznice, IBAN-a i pristupnih podataka s tokena. Također, pozivatelj često traži od potencijalne žrtve uplatu dodatnog iznosa novca uz obećanje da će  nakon toga dobiti isplatu većeg iznosa novca. Kako su priopćili iz HUB-a, opisana situacija nažalost nije prvi korak u pametnom ulaganju, već najčešće početak sofisticirane investicijske prijevare.

– Upozoravamo klijente banaka da ne odaju nepoznatim pozivateljima podatke o svojoj elektroničkoj pošti, a u slučaju da su već zaprimili elektroničku poštu da ne otvaraju poveznicu ili privitke te da odmah izbrišu takvu elektroničku poštu iz svojih pretinaca – govore iz HUB-a. 

Tvrde i da se odavanjem financijskih i osobnih podataka ili kodova koje generira token trećim osobama građani izlažu značajnom riziku te se omogućava nepoznatim osobama da neovlašteno pristupe njihovom internetskom i mobilnom bankarstvu te im nanesu financijsku štetu.

– Preporučamo da o aktualnim vrstama prijevara građani informiraju svoje bližnje, a osobito starije članove obitelji kako bi se zaštitili od potencijalnih prijevara. U slučaju dodatnih pitanja ili ako sumnjate da ste žrtva prijevare i ako ste dali bankovne podatke, odmah se obratite svojoj banci, a prijevaru prijavite MUP-u. Ovim putem ponovno skrećemo pozornost i na vrlo česte prijevare povezane s oglašavanjem za prodaju proizvoda i usluga na raznim internetskim stranicama – poručuju iz HUB-a.

Dodaju i da prodavatelji usluga u takvim situacijama mogu postati žrtve prijevara u slučaju da povjeruju da lažni kupac doista želi kupiti njegovu robu, odnosno proizvod ili uslugu. U takvim slučajevima, lažni kupac traži od prodavatelja sigurnosne podatke s njegove kartice ili u posljednje vrijeme i jednokratne zaporke i autorizacijske kodove generirane tokenom koje nakon toga navodni kupac može zloupotrijebiti u cilju stjecanja financijske koristi.

HUB je poslao i nekoliko preporuka za sigurno ponašanje prilikom oglašavanja i prodaje robe ili usluga koje prenosimo u cijelosti: 

1. Ako objavljujete oglas za prodaju nekog proizvoda ili usluge na internetskom oglasniku, za uplatu na vaš račun zainteresiranom kupcu nikada ne šaljite broj kartice, datum važenja ili CVV/CVC broj s poleđine kartice!;

2. Nikada ne šaljite fotografiju obje strane svoje kartice (prednju i stražnju stranu) i ni u kojem slučaju nikome ne smijete dati svoje generirane zaporke ili kodove za kupnju. Banka vas nikada neće kontaktirati putem maila ili telefona i pitati za kodove generirane putem tokena;

3. Kako bi kupac izvršio uplatu na vaš račun, NIJE potrebno autorizirati karticu putem 3D-Secure programa ili dati kodove ili zaporke generirane tokenom te isto tako nemojte odgovarati na poslane poveznice u kojima se od vas traži da unesete gore navedene podatke o svojim karticama ili spomenute zaporke i kodove;

4. U navedenim poveznicama prevaranti često dostavljaju poveznice lažnih dostavnih službi gdje se traži unos vaših kartičnih podataka  (a često i stanje računa) za navodnu potvrdu uplate. Ukoliko dobijete ovakvu poveznicu odmah  je izbrišite  i ne odgovarajte na istu!

5. Prije objave samoga oglasa za svoje usluge ili proizvode, pomno pročitajte i sigurnosne smjernice koje se nalaze na istome;

6. Ako vas zainteresirani kupac kontaktira s namjerom da kupi vaše usluge ili proizvode, za uplatu koju trebate zaprimiti dovoljno je da kupcu pošaljete IBAN svog računa;

7. Nikada ne šaljite ili ne dajte na uvid jednokratne zaporke i autorizacijske kodove generirane Vašim tokenom;

8. Također, ako kupujete proizvode oglašene putem javnih internetski stranica za oglašavanje obratite pozornost i pomno proučite upute povezane uz plaćanje odabranog proizvoda i slijedite sigurnosne preporuke.

14. travanj 2024 17:01