Kripto
StoryEditor

Implementirana ethereum Shanghai nadogradnja: Korisnici koji su stakeali ether mogu povući svoja sredstva

13. Travanj 2023.

U 00:27 prema našem vremenu uspješno je implementirana ethereumova Shanghai nadogradnja, što je omogućilo povlačenje stakeanog ethera i učinkovito finaliziralo višegodišnji prijelaz blockchaina na proof-of-stake.

U rujnu prošle godine ethereum je uspješno izvršio svoj iščekivani merge, zauvijek mijenjajući način stvaranja ethera i način na koji se potvrđuju transakcije na ethereum mreži. Nadogradnjom je ethereum prešao na mehanizam konsenzusa prof-of-stake u kojem korisnici ulažu (stakeaju) ether kako bi potvrdili transakcije na lancu i za to su nagrađeni novo generiranim etherom. Otkako je staking na ethereumu debitirao 2020. godine, sudionici su u blockchain položili ether u vrijednosti od preko 34,56 milijardi dolara.

Ta sredstva, međutim, i nagrade koje su oni generirali, nisu bila dostupna korisnicima, čak ni nakon mergea. Tek sada, uz Shanghai nadogradnju, ta su sredstva dostupna za povlačenje. I tek sada se ethereumova transformacija na proof-of-stake može smatrati dovršenom.

Put do Šangaja bio je dug, obilježen opetovanim ustupcima core programera ethereuma kako bi ubrzali izlazak nadogradnje. Shanghai je prvotno trebao uključivati brojna druga poboljšanja ethereum mreže, uključujući proto-danksharding, pojednostavljeni postupak uzorkovanja podataka koji bi ubrzao i pojeftinio transakcije na layer 2 mrežama i EOF, paket prijeko potrebnih ažuriranja Ethereum Virtual Machinea (EVM), mehanizma na kojem se temelji mreža koja implementira pametne ugovore.

Međutim, ta su ažuriranja uklonjena iz Shanghaia kako bi se osiguralo da se povlačenja ethera uvede što je brže moguće.

Pritisak za što prije lansiranje nadogradnje imao je smisla, sigurnost i dostupnost kriptovaluta vrijednih desetke milijardi dolara bile su na kocki. A svi nedostaci u izvršenju nadogradnje mogli su stvoriti ogromne probleme za mrežu, ne samo od uznemirenih korisnika, već i od masivnih posrednika poput Lida i Coinbasea koji trenutno zastupaju većinu stakeanog ethereuma. Vladini regulatori bez sumnje također pozorno prate.

Srećom, te neposredne brige sada su u retrovizoru. Nakon što je ethereum dosegao svoju 194.048 epohu u 18:27 EST, glavna mreža integrirala je nadogradnju. Tijekom epohe propušteno je osam mjesta, što je standardni iznos koji obično predstavlja čvorove koji još nisu ažurirali svoje klijente za Shanghai. No ethereum mreža nastavila je obrađivati transakcije, signal uspješne nadogradnje. Odmah nakon toga, povlačenja stakeanog etehra počela su se glatko obrađivati. 

Stakeri koji su izravno položili najmanje 32 ethera sada će moći povući dobit koji su ostvarili njihovi depoziti ili povući cijelih 32 ethera. Očekuje se da će taj proces, zbog potražnje i ograničenog blok prostora, trajati nekoliko dana.

Stakeri koji su položili svoj ether putem posredničkih bazena za ulaganje ili centraliziranih kripto mjenjačnica morat će pričekati još malo. Lido je rekao da će sposobnost povlačenja ethera biti uvedena za kupce za otprilike mjesec dana. Coinbase je sa svoje strane rekao da će njegovi korisnici možda morati pričekati nekoliko mjeseci prije nego što njihov ether bude dostupan. Svaka posrednička usluga stakeanja ethera omogućit će povčačenja u vlastitom vremenskom okviru.

23. travanj 2024 06:42