Kripto
StoryEditor

Institucionalni ulagači povukli 417 milijuna dolara iz kripto fondova u dva mjeseca

13. Lipanj 2023.
foto Shutterstock

Osmi tjedan zaredom negativno raspoloženje prožima institucionalne ulagače. Veliki kripto ulagači prošlog su tjedna povukli 88 milijuna dolara iz fondova digitalne imovine, čime je ukupan iznos u dvomjesečnom razdoblju dosegnuo nevjerojatnih 417 milijuna dolara, prema novom izvješću Coinsharesa.

Investicijsko društvo za digitalnu imovinu CoinShares prati investicijsku aktivnost važnih proizvoda kojima se trguje na burzi, uzajamnih fondova i bezreceptnih (OTC) trustova u kriptovalutama kao što su bitcoin, ethereum i drugi altcoini i objavljuje svoje nalaze u tjednom izvješću.

James Butterfill, voditelj istraživanja u CoinSharesu, rekao je kako vjeruje da je sva prodaja potaknuta monetarnom politikom.

- Trenutačno se ne nazire kraj povećanju kamatnih stopa - napisao je u utorak.

Prodajni pritisak ovaj tjedan dolazi prvenstveno iz Sjeverne Amerike, koja čini 87 posto ukupnih odljeva. Prednjačio je kanadski fond 3iQ, s prodajom vrijednom 76,9 milijuna dolara, čime je njihov ukupni iznos na godišnjoj razini dosegao 286 milijuna dolara. U Europi su švicarski fondovi zabilježili priljev vrijedan 9,2 milijuna dolara, dok je Njemačka zabilježila odljev od 9,4 milijuna dolara.

Ovaj tjedan predstavlja znatno negativnije raspoloženje u usporedbi s prošlotjednim relativno neutralnim stajalištem institucionalnih ulagača.

Među digitalnom imovinom, bitcoin je vodio tjedan u odljevu, zabilježivši 52 milijuna dolara u posljednjih sedam dana. Institucionalni ulagači ove su ga godine značajno prodavali, dosegnuvši impresivnih 172 milijuna dolara.

Ethereum je zauzeo drugo mjesto po tjednim odljevima, ukupno 36 milijuna dolara. Taj broj, međutim, označava najveći pojedinačni tjedan prodaje od prelaska na proof-of-stake u rujnu prošle godine. Ukupna povlačenja iz ethereum fondova za 2023. sada iznose 72 milijuna dolara.

Altcoin fondovi zabilježili su mješovite rezultate. Litecoin, solana i ripple zabilježili su priljeve, iako su svi manji od milijun dolara, dok je polygon fond zabilježio najveću rasprodaju ovog tjedna, od 400.000 dolara.

Zanimljivo je, međutim, i za razliku od bitcoina i ethereuma, ove kriptovalute zabilježile su priljev iz godine u godinu, a solana je prednjačila sa 13 milijuna dolara. Iako ne možemo sa sigurnošću znati vode li ga institucionalni ulagači, vodeće kriptovalute već tjedan dana su u ‘crvenom‘. Bitcoin je u prošlom tjednu izgubio 3,5 posto, dok je ethereum ostvario još veći pad. U posljednjih sedam dana zabilježio je gubitak od 7,2 posto, prema Coingecku.

02. svibanj 2024 00:32