Kripto
StoryEditor

Je li FBI-eva najtraženija ‘Cryptoqueen‘ Ruja Ignatova brutalno ubijena?

27. Veljača 2023.
foto Shutterstock

Prema nedavnim bugarskim izvorima, Ruja Ignatova, zvana ‘Cryptoqueen‘, mogla je biti ubijena u studenom 2018.

Ona je osnivačica ponzi sheme OneCoin, a posljednji put je primijećena u Grčkoj 2017. godine.

Dokumenti tajne policije koje su vidjeli bugarski mediji pokazali su kako je zloglasna Ruja Ignatova možda brutalno ubijena prije više od četiri godine. Ubojica je, djelujući u ime lokalnog narkobosa Hristoforosa Amanatidisa (‘Taki‘), navodno posjekao njezino tijelo i bacio njezine posmrtne ostatke u Jonsko more. 

Priča se da je ‘Taki‘ vođa kriminalne bande i jedan od kralja droge u istočnoeuropskoj regiji. Kontrolira svoje poslove iz inozemstva od kada se preselio iz Bugarske nakon što se prije više od deset godina sučelio s problemima nekih političkih stranaka. Neke reportaže vjeruju da je naredio ubojstvo Ignatove jer je imao vezu s njezinim lažnim projektom.

Cryptoqueen i njezin projekt prevarili su milijune ljudi između 2014. i 2016. godine, ukravši žrtvama preko četiri milijarde dolara. Nestala je ubrzo nakon što su vlasti počele istraživati prevaru, a posljednji put je viđena u Ateni u Grčkoj 2017. godine.

Postoji i teorija da se Ignatova (koja je uključena u FBI-ev popis Deset najtraženijih bjegunaca) skriva na luksuznoj jahti u Sredozemnom moru daleko od obale.

Sudnica južnog okruga New Yorka (SDNY) nedavno je kaznila Ignatova bivšeg dečka, Gilberta Armentu, petogodišnjom zatvorskom kaznom.

Tužitelji su tvrdili da je oprao 300 milijuna dolara prihoda ostvarenog prevarom OneCoina i kupio luksuzne predmete za sebe, uključujući mlazni avion.

Armenta je također prekršio svoj dogovor s vlastima prodajom zrakoplova, ukrao ček od 5 milijuna dolara, podmitio meksičke entitete i kockao sredstva od žrtava OneCoina.

Priznao je krivnju za pranje novca, iznudu i počinjenje prevare 2018. godine, osiguravši mu smanjenu kaznu. Bivši ljubavnik Ignatove zatražio je odsluženje kazne u saveznom zatvoru FCI Miami, popravnoj ustanovi s niskim osiguranjem za muške zatvorenike. Suci tek trebaju odlučiti o tom zahtjevu.

29. travanj 2024 02:47