Kripto
StoryEditor

Jerome Powell: Rezerve stablecoina moraju biti javne i transparentne

28. Rujan 2022.

Federalne rezerve su iznijele svoje mišljenje o regulaciji stablecoina. Govoreći u utorak u Parizu na konferenciji o mogućnostima i izazovima tokenizacije financija, predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell pridružio se predsjednici Europske središnje banke Christine Lagarde, direktoru Monetarne uprave Singapura Ravi Menonu i generalnom direktoru Banke za međunarodna poravnanju Agustínu Carstensu, gdje su raspravljali o ulozi središnjih banaka u brzo rastućoj kripto ekonomiji.

Tijekom jednosatnog segmenta skupina je razgovarala o nekoliko tema, uključujući DeFi, stablecoine i digitalne valute središnje banke. Međutim, središnja točke rasprave usredotočena je na kripto regulaciju. Na pitanje trebaju li stablecoini privatnog sektora, poput Circleovog USDC-a ili Tetherovog USDT-a, biti regulirani poput trenutnih bankovnim depozitima i novčanim fondovima, Powell se složio da instrumenti dijele neke sličnosti. Međutim, dodao je kako je stablecoinima potrebna stroga regulativa kako bi se osigurala njihova dostatna potpora, navodeći tendenciju šire javnosti da  stablecoine smatra ekvivalentima dolara.

- Stablecoin rezerve moraju biti transparentne za javnost i moraju se sastojati od vrste kreditne imovine koja će uvijek biti tu za financiranje povlačenja sredstava - pojasnio je.

Powell je također podijelio daljnje uvide u digitalne valute središnje banke, rekavši da bi digitalni američki dolar trebao bi biti posredovan, zaštićen privatnošću, potvrđen identitetom i prenosiv. Međutim, dodao je da Fed ne planira odmah pokrenuti digitalni dolar, rekavši da će svaka takva valuta biti podložna odobrenju u Kongresu i zahtijevati godine istraživanja.

Sveobuhvatni zakon

Powellovi komentari o stablecoinima podsjećaju na one ministrice financija Janet Yellen kada je ranije ove godine govorila o pitanju privatne regulacije stablecoina. Yellen je pozvala na uspostavu regulatornog okvira kojim se osigurava da tokeni vezani za dolar budu dovoljno podržani kvalitetnim kolateralom kao što su dolari i ekvivalenti dolara, te da je infrastruktura uspostavljena kako bi se vlasnicima stablecoina omogućilo da svoju imovinu pretvore natrag u dolare.

Zalaganje za regulaciju stablecoina dolazi nakon što je više incidenata uzrokovalo da ulagači izgube vjeru u određenu imovinu vezanu za dolar. U svibnju je kolaps algoritamskog UST-a uzrokovao paniku na kripto tržištu, izbrisavši više od 40 milijardi dolara vrijednosti u razmaku od nekoliko dana. Ubrzo nakon implozije UST-a, povjerenje u USDT također je oslabilo, zbog čega je privremeno izgubio dolarski paritet.

Strah od kvalitete kolaterala USDT-a rezultirao je time da su vlasnici plaćali ogromne premije za zamjenu USDT-a za USDC, stablecoin koji je izdao Circle, a kojeg mnogi sudionici na tržištu smatraju sigurnijim od USDT-a. Tether je povratio paritet zahvaljujući jamstvu da se USDT može zamijeniti u omjeru 1:1 za dolare, što je dovelo do uspješnih otkupa vrijednih milijarde dolara.

Ipak, za mnoge članove američke vlade, takva jamstva malo vrijede ako se ne uvede odgovarajuće zakonodavstvo. Powellovi komentari pokazuju sve veću želju za reguliranjem privatnih stablecoina. Kao takav, čini se vjerojatnim da će sveobuhvatni zakon o stablecoinima biti prvi veliki dio kripto zakonodavstva napisan SAD-u.

19. travanj 2024 07:31