Kripto
StoryEditor

Južna Koreja najvećem kripto kriminalcu zamrznula imovinu vrijednu 176 milijuna dolara

13. Svibanj 2023.

Okružni sud u Seulu navodno je ispoštovao zahtjev tužitelja za zamrzavanje 233,3 milijarde južnokorejskih vona imovine (približno 176 milijuna dolara) u osobnom vlasništvu zloglasnog suosnivača Terraform Labs, Do Kwona. Osim kriptovaluta, vlasti su mu blokirale pristup njegovoj kući u južnom Seulu, studio stanu u Nonhyun-donu, skupim automobilima i nekim novčanim depozitima.

Tužitelji su također ustrajavali na izručenju Kwona Južnoj Koreji i sučeljavanju s pravdom zbog njegove navodne uloge u zloglasnoj nesreći na terri koja je prošle godine pogodila više ulagača. Ako bude osuđen u svojoj domovini, mogao bi dobiti maksimalnu zatvorsku kaznu od 40 godina.

Više problema za Kwona

Kako je izvijestio lokalni medij, korejski suci zamrznuli su spomenutu imovinu kako bi spriječili 31-godišnjeg developera da je proda prije predstojećeg suđenja, koje će odrediti je li ih dobio kriminalnim aktivnostima.

Imovina vrijedna gotovo 176 milijuna dolara sastoji se od kriptovaluta, luksuznih vozila, nekretnina u Galleria Forêtu, studija u skupocjenom stambenom području Nonhyun-dong, vrijednosnih papira u brokerskoj tvrtki Mirae Asset i novčanih depozita u Woori banci.

Važno je napomenuti da Kwon posjeduje i druge stvari koje Južni okružni sud u Seulu nije zamrznuo.

Osnivač, koji je navodno bio u bijegu nekoliko mjeseci odmah nakon kolapsa lune i UST-a, konačno je uhićen u Crnoj Gori sredinom ožujka ove godine. Trenutačno se nalazi u zatvoru u Crnoj Gori.

Izručenje SAD-u ili Južnoj Koreji čini se najvjerojatnijim. Mogao bi biti poslan u zatvor na više od 100 godina ako bude proglašen krivim u Sjedinjenim Državama, dok bi maksimalna kazna u njegovoj domovini bila 40 godina.

Kwonovi lukavi manevri

Kolaps terrinog izvornog tokena, lune i algoritamskog stablecoina, UST-a, prije godinu dana izazvao je gubitak investitora od više milijardi dolara i izazvao šokove kroz cijelu kripto industriju. Ipak, Kwon, optužen da je glavni krivac za krah, uspio je ostati ispod radara agencija za provedbu zakona i regulatora nekoliko mjeseci.

Navodno je koristio brojne nacije, uključujući UAE, Rusiju, Mauricijus, Singapur i druge, kao skrovišta. Nekoliko izvora navelo je krajem 2022. da se Kwon mogao preseliti u Europu, posebno u Srbiju.

Uhićen je tri mjeseca kasnije u drugoj balkanskoj državi, Crnoj Gori. Zanimljivo je da se uhićenje dogodilo u zračnoj luci glavnog grada Podgorice dok je Kwon nosio krivotvorenu kostarikansku putovnicu, potez koji nagovještava njegovo sljedeće odredište mogla je biti srednjoamerička zemlja.

Iako je Kwon bio prilično aktivan na Twitteru tijekom vrhunca svog projekta, u posljednje vrijeme smanjio je svoju aktivnost na minimum. U jednom od svojih posljednjih postova u studenom prošle godine, obećao je organizirati konferenciju i otkriti svoju lokaciju skrivanja, kazavši kako bi policija mogli nazočiti događaju. 

Međutim, nikada nije održao to obećanje.

23. travanj 2024 13:14