Kripto
StoryEditor

Korisnici FTX-a uskoro bi mogli primiti isplatu potraživanja u iznosu od 9 milijardi dolara

18. Listopad 2023.

U značajnom razvoju slučajeva oko FTX-a i njegovih povezanih dužnika iz poglavlja 11, predloženom nagodbom vjerovnici bi mogli dobiti isplatu manjka od 8,9 milijardi dolara za FTX.com i 166 milijuna dolara za FTX.US.

Ova nagodba, poznata kao Nagodba o manjku korisnika, postignuta je nakon opsežnih pregovora i mogla bi označiti veliku prekretnicu za korisnike FTX-a ako ih odobri Stečajni sud.

FTX-ova namira

FTX dužnici najavili su nadolazeću nagodbu koja bi trebala biti uključena u revidirani plan reorganizacije. Očekuje se da će ga predstaviti dužnika FTX-a do 16. prosinca 2023. Ako bude odobren, time bi se riješili trajni sporovi o imovini klijenata protiv dužnika FTX-a i ubrzao postupak odobravanja revidiranog plana u drugom tromjesečju 2024.

U središtu je pitanje jesu li klijenti FTX.com i FTX.US imali vlasničke interese u određenoj imovini ili su jednostavno bili neosigurani potraživači s jednakim statusom među općim vjerovnicima. Predložena nagodba ima za cilj riješiti ovaj spor odobravanjem potraživanja od dužnika koji, iako neosigurani, imaju pravedan prioritet za određenu odvojenu imovinu.

John. J. Ray III, izvršni direktor i glavni direktor za restrukturiranje dužnika FTX-a, izrazio je optimizam glede predložene nagodbe, nazvavši je ‘velikom prekretnicom‘ u njihovom slučaju. Pohvalio je zajedničke napore dužnika i vjerovnika u stvaranju vrijednosti iz izazovne financijske situacije, priznajući pritom ključnu ulogu neovisnog Upravnog odbora.

Izmijenjeni plan za podjelu imovine i namiru

Izmijenjeni plan uključuje podjelu imovine u tri različita skupa: one za FTX.com korisnike, korisnike iz SAD-a i opći skup imovine. Međutim, samo prve dvije skupine ispunjavaju uvjete za potraživanja u vezi s manjkom. FTX očekuje da korisnici obije mjenjačnice možda neće primiti puna plaćanja, a FTX.com korisnici vjerojatno će se suočiti s većim gubicima.

Osim toga, plan uključuje ponudu za namiru preferencija za prihvatljive korisnike kako bi riješili izloženost preferencijama povezanu s njihovim potraživanjima, uz smanjenje od 15 posto za isplate koje premašuju depozite tijekom određenog razdoblja.

Neki korisnici, posebno insajderi i povezana društva koji imaju saznanja o pronevjeri, mogu biti izuzeti iz ove nagodbe. Potraživanja ispod 250 tisuća dolara u navedenom razdoblju također će ostati nepromijenjena. Visina gubitaka ovisit će o nekoliko čimbenika, kao što su napori za povrat imovine, rezultati sudskih sporova i neriješena pitanja.

27. srpanj 2024 05:22