Kripto
StoryEditor

Kripto tržište u porastu nakon što je Fed najavio tri smanjenja kamatnih stopa u 2024.

14. Prosinac 2023.

Kripto tržište već se oporavlja od pada ranije ovog tjedna. Ovaj uzlet možda je potaknut najnovijim izgledima za smanjenje kamatnih stopa američkog Feda.

Američka središnja banka održala je prosinački sastanak Saveznog odbora za otvoreno tržište (FOMC) 13. prosinca. U općenito očekivanom potezu, dužnosnici Feda ostavili su kamatne stope nepromijenjene na 5,5 posto.

Kamatne stope ostaju nepromijenjene

Međutim, s padom inflacije, predviđanja za 2024. bila su optimističnija. Postojao je prijedlog tri smanjenja stopa u 2024., što je kripto i američka tržišta dionica potaknulo na rast.

Makroekonomski list The Kobeissi Letter komentirao je da je ovo prvo značajno spominjanje smanjenja stopa u 2024., dodajući da, međutim, tržišta trenutačno predviđaju do šest smanjenja stopa u 2024. te su puno optimističnija od Feda.

Obraćajući se novinarima nakon sastanka, predsjednik Feda Jerome Powell rekao je da se inflacija spustila sa svojih najviših razina, bez značajnog povećanja nezaposlenosti, te da su to jako dobre vijesti. Dodao je da je Fed vjerojatno na ili blizu najviših stopa za ovaj ciklus.

Voditelj globalne tržišne strategije u TradeStationu, David Russell, primijetio je da je došlo do velike promjene u jeziku koja ukazuje da kreatori politika vide manje potrebe za agresivnim pooštravanjem.

Inflacija je dosegla maksimalnu razinu od 9,1 posto u lipnju 2022. Međutim, međugodišnja inflacija pala je na samo 3,1 posto u studenom. Dužnosnici Feda sada su predvidjeli da će pasti na 2,4 posto sljedeće godine i 2,1 posto 2025. godine.

Štoviše, dužnosnici središnje banke iduće godine predviđaju rast BDP-a od 1,4 posto i stopu nezaposlenosti od samo 4,1 posto.

Ulagači su sada spremni za ‘Santa Claus Rally’, komentirala je Gina Bolvin, predsjednica Bolvin Wealth Management Group.

Kripto tržišta odskaču

Američke burze nisu bile jedine koje su se porasle nakon pozitivnih vijesti. Kapitalizacija kripto tržišta skočila je 5 posto na dan i dosegnula 1,68 bilijuna dolara.

Bitcoin trguje za nešto manje od 43.000 dolara u vrijeme pisanja, nakon porasta od 4,2 posto u posljednja 24 sata. Vrlo je izgledan i porast iznad 44.000 dolara ako se zamah nastavi.

U međuvremenu, ethereum je porastao 4,9 posto i dosegao 2.280 dolara.

Altcoini su ostvarili još veći porast, s dvoznamenkastim dobicima za solanu, cardano, avalanche i polkadot.

27. srpanj 2024 02:34