Kripto
StoryEditor

‘Layer-1‘ kriptovalute aptos, fantom i hedera ostvarile impresivne poraste

26. Siječanj 2023.

APT, token koji stoji iza layer-1 blockchaina aptos (što znači da ima mogućnost obrade i finaliziranja transakcija), snažno je započeo 2023., ostvarivši rast od čak 58 posto samo tijekom prošlog tjedna. Aptos je prije tri dana dosegnuo svoj trenutačni vrhunac od 14,47 dolara, dok sada trguje oko 13,85 dolara, pokazuju podaci CoinGecka.

Pokrenut s velikim uzbuđenjem, ali i kritikama u listopadu 2022., aptos se trenutno može pohvaliti tržišnom kapitalizacijom od nešto više od 2,2 milijarde dolara, što ga čini 31. najvećom kriptovalutom.

Nedavni rast cijena zapravo je započeo prije dva tjedna nakon što je popularna decentralizirana mjenjačnica (DEX) PancakeSwap održala glasovanje zajednice o djelovanju i na aptos blockchainu.

PancakeSwap trenutno je najveći DEX na aptosu s 32,2 milijuna dolara u TVL-u (total value locked) i 58,5 postotnom dominacijom. Ukupni aptosov TVL procjenjuje se na 55,1 milijun dolara, prema DefiLlami.

Na cijenu APT tokena također je utjecala nedavna integracija u Atomic novčanik, kripto novčanik bez skrbništva (self-custody) na više blockchaina, kao i rastući interes za NFT kolekcijama na aptosu.

Fantom i Hedera pridružuju se aptosu

Fantom je u međuvremenu porastao za gotovo 29 posto u posljednjih tjedan dana, budući da je niz zapaženih postignuća u proteklim tjednima također pomogao tokenu da se udvostruči u vrijednosti tijekom prošlog mjeseca.

Ranije ovog mjeseca, Fantom zaklada najavila je uspješno glasovanje za prijedlog upravljanja koji je omogućio programerima koji grade na mreži da zarađuju prihod od transakcijskih naknada. Nakon toga uslijedilo je prošlotjedno pokretanje decentraliziranog trezora fantoma čiji je cilj podržati projekte ekosustava subvencioniranjem 10 posto od transakcijskih naknada.

Fantom je u utorak skočio na 0,42 dolara, na vrijednost koja je posljednji put viđena u svibnju 2022., prije nego što je danas pao na 0,40 dolara, prema CoinGecku.

Još jedan adut koji je tijekom tjedna zabilježio impresivan uzlazni zamah od gotovo 29 posto je HBAR, token na kojem se temelji hedera blockchain.

HBAR je u nedjelju dosegnuo najvišu razinu u četiri mjeseca od 0,078 dolara, jer je projekt objavio da je mreža službeno obradila više od 3 milijarde transakcija, prije nego što je pala na trenutnu cijenu od 0,065 dolara.

Hedera je također zabilježila značajan porast tržišne kapitalizacije, koja je u subotu porasla s oko 1,3 milijarde dolara tjedno na gotovo dvije milijarde dolara, prije nego što je pala na 1,64 milijarde.

18. travanj 2024 21:04