Kripto
StoryEditor

Makro investitorica Lyn Alden predviđa da će bitcoin dosegnuti 200 tisuća dolara u sljedeće dvije godine

04. Siječanj 2024.

Globalna makro investitorica Lyn Alden nada se da će bitcoin dosegnuti 200 tisuća dolara u sljedeće dvije godine, vjerujući da bi 100 tisuća dolara bio ‘razočaravajuć’ ishod. U podcastu What Bitcoin Did objaljvenim na prvi dan nove godine, Alden je procijenila ulogu bitcoina u trenutnom makroekonomskom okruženju i zašto je teško predvidjeti njegovu potencijalnu cjenovnu destinaciju.

Bitcoin i globalna likvidnost

Prema Alden, bitcoin je još uvijek u velikoj mjeri povezan s likvidnošću, za koju ona vjeruje da će rasti između 2024. i 2025. godine.

- Postoje neki čimbenici turbulencije pred nama u 2024. za koje mislim da se možda neće ostvariti, ali postoji pristojna šansa da hoće. Moje uvjerenje se više odnosi na razdoblje od dvije godine nego na razdoblje od jedne godine, ako to ima smisla - pojasnila je.

Cijena bitcoina povijesno je doživljavala velike uspone svake četiri godine od 2013., nakon čega su uslijedile strme korekcije sljedeće godine. Iako se teorije razlikuju o izvoru obrasca, neki vjeruju da je povezan s makroekonomskim uvjetima potaknutim ekspanzivnom monetarnom politikom Feda tijekom svakog relevantnog razdoblja.

Na primjer, bitcoin je skočio s 3500 na 64 tisuće dolara između ožujka 2020. i travnja 2021. nakon što je Fed snizio svoju referentnu kamatnu stopu na 0,25 posto. Prema trenutnim tržišnim predviđanjima, Fed će vjerojatno ponovno početi snižavati kamatne stope 2024., pozicionirajući 2025. za vrhunac bull marketa u svim klasama imovine, posebno kriptu.

Potencijal cijene bitcoina

Iako je Alden primijetila da je korelacija bitcoina s likvidnošću jednostavna, rekla je da je predviđanje određene cijene daleko teže. Predviđanje cijene u rasponu između 150 tisuća i 500 tisuća dolara su ‘posve razumna’, prema Alden.

- Raspon gdje bi bitcoin mogao doći temelji se na nizu varijabli koje je teško procijeniti - rekla je, misleći na izglede za odobrenje ETF-a, priljev kapitala, šokove u državama i potencijalno kratkoročno negativno razdoblje likvidnosti.

Cijena bitcoina pala je s 45 tisuća na 40.800 dolara u srijedu nakon članka Matrixporta koji sumnja da će bitcoin ETF biti odobren sljedeći tjedan. Cijena mu se od tada vratila na 43 tisuća dolara nakon izvješća Fox Businessa da regulatori dovršavaju detalje o ETF zahtjevima s Nasdaqom, CBOE i NYSE burzama.

Bivši predsjednik NYSE-a Tom Farley predvidio je u studenom da će kapital ‘preplaviti’ bitcoin nakon što ETF-ovi budu odobreni.

27. srpanj 2024 06:38